Dag 2 en 3: vanuit Colombo naar Anuradhapura

 

Na het ontbijt nemen we een tuk tuk naar Station Fort, van hieruit vertrekken alle treinen naar de meest uiteenlopende bestemmingen.

We kopen ons een tweedeklas ticket en installeren ons op de trein van 10u00 voor een lange rit.

In tweede klasse zijn er afzonderlijke zitjes, het verschil met derde klasse is dat het daar lange banken zijn, meer niet.

 

Van zodra we Colombo verlaten rijden we onmiddellijk door het groen. Het treinspoor loopt langsheen groene velden en we maken onderweg ongelofelijk veel tussenstops in vaak kleine stationnetjes.

Rond het middaguur komen er heel wat verkopers aan boord, wij laten ons de samusa’s smaken en houden ook de appelsienverkoper tegen.

 

In totaal hobbelen en bobbelen we zes en een half uur ! Zo nu en dan worden we serieus door elkaar geschud, de rails maken een schurend en piepend geluid. Dit lijkt wel een gratis kermisattractie en doet me denken aan de “cake walk” op de Sinksenfoor, zo gaat die trein op een neer.

 

Eens de eindbestemming nadert slaag ik erin om een halte te vroeg af te stappen. Dan maar met de tuk tuk richting het straatje waar we hopen een overnachtingplaats te vinden. We vergelijken er 4 guesthouses en kiezen uiteindelijk voor degene met een mooi zicht over het meer met in de verte de pagode van Mihintale.

 

Na geen al te heerlijke nacht in een super hard bed gaan we op weg met de fiets. Twee oude rammelfietsen krijgen we ter beschikking, hopelijk houden deze beesten het uit tot het eind van de dag.

1 groot nadeel en dat wat onze portemonnee betreft, sinds begin dit jaar zijn de “Triangle Tickets” afgeschaft. Voordien kon je voor 50USD een combi-ticket kopen voor verschillende sites in Sri Lanka, nu moet je overal apart betalen wat een pak duurder uitkomt als je ook effectief alles wil bezoeken.

We laten ons vertellen dat we mogelijks niet overal zullen gecontroleerd worden op een inkomticket en gaan op weg zonder een. Alle pagodes worden bewaakt, maar nergens wordt naar ons ticket gevraagd. Zo fietsen we een halve dag van de ene plaats naar de andere, lopen we er overal vrij in en uit en enkel bij ons laatste bezoek worden we door de bewakers naar de ticketbalie geleid.

Nu we toch alles al bezocht hebben laten we deze stenen pagode voor wat het is en bekijken hem enkel in de verte.

 

In de late namiddag laten we ons met een tuk tuk naar de site van Mihintale rijden. Deze ligt op zo’n 11 km van Anuradhapura, maar met die roestige fietsen zien we de trip niet zitten.

We beklimmen de 1840 trappen en laten ons boven verbazen door een schitterend groen landschap. We nemen rustig de tijd om samen met de lokale bedevaarders een kijkje te nemen en na anderhalf uur staan we opnieuw beneden.

 

Zo eindigt onze tweede zonnige dag op rij. Hoewel de mensen hier intussen bijna smeken om regen, het waterpeil van de meren staat bijzonder laag, zijn wij net tevreden met zo’n mooi en zonnig weer.

 

Wat staat ons vanavond nog te doen? We zouden graag privétransport regelen voor de komende 2 dagen. Openbaar vervoer is ook mogelijk, maar dan wordt het in deze regio moeilijk om onderweg nog verschillende sites te bezoeken en zo zouden we ook heel wat meer tijd nodig hebben.

De kerel van de guesthouse waar we verblijven doet ons een voorstel, maar dat ligt ver boven het budget dat wij voor ogen hadden.

Omdat hij niet kan of wil wijken gaan we zelf op zoek in het stadje. Het centrum van Anuradhapura stelt overigens niet veel voor, dus met een klein hartje gaan we op weg.

Zorgen voor niets blijkt, want de eerste tuk tuk chauffeur die Dave aanspreekt leidt ons onmiddellijk naar een “vriend”. Deze man spreekt behoorlijk Engels en stelt ons naast een mooie prijs ook nog een mooi programma voor en dit voor de komende twee dagen.

We sluiten een deal en eten vervolgens in een lokaal tentje. Opnieuw heerlijke chicken curry met rijst en 4 soorten bereide groenten daarbij. Deze keuken bevalt ons uitstekend.

 

Sarath, onze chauffeur voor de komende 2 dagen, brengt ons terug naar de guesthouse. Na een mooie en gevulde dag kijken we alweer uit naar wat nog verder komen zal.

 

birds_back.gif                birds_up.gif                 birds_next.gif

TeamCameltoe_Sponsors_htm_smartbutton2.gif