Wanneer je voor anderhalf jaar op reis vertrekt is het onmogelijk om alles op voorhand tot in detail uit te werken. Toch is het belangrijk om min of meer je route op punt te stellen en proberen in te schatten hoeveel dagen/weken je voor elk land nodig zal hebben.

De eerste vraag die we ons stelden: welke landen willen we op deze reis zeker zien?

Zo merkten we al snel dat dit een hele lijst zou worden, maar toch moet je keuzes maken tijdens dat anderhalf jaar.

Bepaalde landen zijn gemakkelijk bereisbaar en hoeven niet noodzakelijk tijdens deze reis gepland te worden. Daarbij denken we vooral aan Noord-Amerika, de nationale parken daar zijn fantastisch, dit moet je ooit gezien hebben. Maar we kunnen niet anders dan dit op een volgende reis in te plannen, hiervoor is ons tijdsschema te beperkt.

 

Eens we beslist hadden welke landen we zouden aandoen begonnen we per land uit te spitten wat er zoal te zien is en wat we zeker niet mochten missen.

Alweer geen gemakkelijke opgave, je kan immers niet alles zien van elk land. Dus moesten we opnieuw keuzes maken. Wat het hier dan wel eenvoudiger maakt, is dat je weet welke richting je uit zal gaan, met andere woorden welk land volgend op het lijstje ligt.

Dan heb je al niet teveel speling, wil je geen tijd verspillen met grote omwegen te maken. Dus kies je voor de bezienswaardigheden die min of meer op je vooropgestelde route liggen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen plaats is voor enige ‘creativiteit’. Af en toe moet je al eens kunnen afwijken van de geplande tocht.

 

Hoe beslisten we dan uiteindelijk wat we wilden zien?

 

We lazen veel reisverslagen van andere reizigers. Gezien we lid zijn van ‘wegwijzer’ hebben we onbeperkt toegang tot deze databank waaruit je ongetwijfeld veel tips en praktische informatie haalt.

Deze mensen zijn er geweest, weten wat er (niet) te beleven valt en waren vaak onze belangrijkste inspiratiebron.

Zo surften we uren en uren op de websites van andere reizigers en brachten we ongetwijfeld heel wat dagen door met het lezen van hun verslagen.

 

Daarnaast was ons bezoek aan de reismarkt in Brugge enorm leerrijk. We praatten er de hele dag met mensen die (net) terug waren van hun avontuur.

Ik kan je verzekeren dat het op zo’n moment toch echt begint te kriebelen om te vertrekken !

De tips die je van hen krijgt, vind je in geen enkele reisgids terug. Mond aan mond reclame is dus ook in dit geval heel belangrijk.

 

Om de praktische kant van onze reis uit te stippelen kochten we heel wat reisgidsen (een opsomming hiervan vind je terug onder de rubriek ‘Reisbibliotheek’).

Hiermee kan je op voorhand bekijken hoe je gemakkelijk van de ene plek naar de andere reist en je vindt er ook terug welke routes niet mogelijk zijn.

We bekeken vooral de mogelijke bus- en treinverbindingen en probeerden uit te zoeken op welke punten we de grens naar een volgend land konden oversteken.

 

Na heel wat maanden (zeg maar jaren) voorbereiding staat de planning min of meer op punt.

Benieuwd hoever we ervan afgeweken zullen zijn bij onze terugkeer.

 

Klik hier om onze vooropgestelde planning te bekijken.