verslagen

fotos

kosten

 

Alle prijzen op deze pagina zijn per persoon, tenzij anders vermeld.

 

Wisselkoers: 1 13.300 LAK

 

 Vervoer

Logies

Eten/Drinken

Uitstappen/Inkomgelden

Weetjes/Tips

Visum

Financin

Onze gezondheid

 

Vervoer

 

 

vervoermiddel

reistijd

 Don Det - Pakse

  (local bus = grote pick-up)

 3u 20

 45.000 LAK (a)

 Pakse - Tha Khaek

  (local bus)

 8u 15

 55.000 LAK

 Tha Khaek - Vientiane

  (local bus)

 5u 45

 50.000 LAK

 Vientiane - Vang Vieng

  (local bus)

 3u 40

 25.000 LA K

 Vang Vieng - Luang Prabang

  (express bus)

 6u 05

 85.000 LAK

 Luang Prabang - Nong Khiaw

  (local bus)

 2u 55

 32.000 LAK

 Nong Khiaw - Muang Ngoi

  (boot)

 1u 10

 20.000 LAK

 Muang Ngoi - Nong Khiaw

  (boot)

 1u 15

 20.000 LAK

 Nong Khiaw - Muang Vieng Kham

  (sawngthaew)

 1u 30

 30.000 LAK

 Muang Vieng Kham - Muang Vieng Thong

  (pick-up)

 3u 30

 60.000 LAK (b)

 Muang Vieng Thong - Sam Neua

  (sawngthaew)

 4u 45

 45.000 LAK

 Sam Neua - Vieng Xai

  (sawngthaew)

 1u

 10.000 LAK

 Vieng Xai - Na Meo

  (pick-up)

 2u

 35.000 LAK

(a) wij kochten een combi-ticket op het eiland voor de overzet en de bus. Geen idee of we daarmee "nadeel" deden, de bus kostte 30.000 kip.

(b) deze pick-up was een lift die we zelf regelden omdat er geen openbaar vervoer was.

 

Logies

 

Plaats: Don Det

+

 Sunset Bungalows (mr. Phoumy)

Sunset boulevard

(

 + 85620 5730 137

@

 /

 3$ voor bungalow met gedeelde badkamer

 /

commentaar: eenvoudige hutjes met 2 hangmatten vlak naast het water, ideaal om de zonsondergang te zien. Proper, gemeenschappelijk sanitair, het restaurant serveert heel lekker eten aan lage prijzen.

 
Plaats: Pakse

+

 Lankham Hotel

Lakmeaung Rd. 13

(

 031 213 314

@

 lanekhamhotel@yahoo.com

 50.000 LAK voor double room met badkamer (warm water)

 /

commentaar: redelijk propere, maar warme kamer met fan. Badkamer was in orde. Het is een groot, charmeloos hotel waar je brommers kan huren.

 
Plaats: Tha Khaek

+

 Tha Khek Travel Lodge

Ban Vienvilay Moung

(

 (0)30 5300145

@

 travell@laotel.com

 25.000 LAK voor bed in dorm (10 pers.)

 50.000K voor double room met gemeenschappelijk badkamer

 /

commentaar: omdat de eerste nacht alle kamers volzet waren sliepen we in de dorm, daarna verhuisden we naar een dubbele kamer. De bedden in de dorm zijn steenhard en de vensters kunnen niet voldoende verduisterd worden zodat het er te licht is. De dubbele kamer was ruim, het gemeenschappelijk sanitair was proper. De lodge heeft een gezellig terrasje waar 's avonds een kampvuur gemaakt wordt. Vriendelijk personeel.

 
Plaats: Vientiane

+

 Chindamay Guesthouse

Sihom Rd.

(

 262 125

@

 chindamayph@yahoo.com

 60.000 LAK voor tripple room met badkamer (warm water)

 /

commentaar: in de kamer stonden 3 bedden naast elkaar met weinig plaats ertussen en ernaast. Badkamer was ruim met apart douchegedeelte. Lawaaihinder van naburig caf-discotheek mogelijk. Goede prijs-kwaliteit, ligging op het einde van het centrum.

 
Plaats: Vang Vieng

+

 Saysong Guesthouse

(

 511 130

@

 /

 45.000 LAK voor double room met badkamer (warm water)

 /

commentaar: gelegen naast de rivier, ruime kamer met fan en kleine badkamer. Opgelet voor diefstal uit de kamer, zie ons verslag voor meer info !

 
Plaats: Luang Prabang

+

 Koun Savan Guesthouse

Ban Thong Chaleun

(

 212 297

@

 /

 60.000 LAK voor twin room met gemeenschappelijke badkamer

 /

commentaar: na heel lang zoeken kwamen we uiteindelijk in dit guesthouse terecht en het bleek nog een goede keuze ook. De kamer was klein maar proper en de gemeenschappelijk badkamer was in orde en had warm water. De guesthouse heeft een gezellige voortuin waar je van de namiddagzon kan genieten.

 
Plaats: Muang Ngoi

+

 Shanti Guesthouse

(

 /

@

 /

 20.000 LAK voor bungalow met gemeenschappelijke badkamer

 /

commentaar: een uiterst simpele bungalow met balkon dat voorzien is van twee hangmatten. Het uitzicht hier is subliem ! Het kotje waarin het frans toilet en de douche zich bevinden ziet er niet uit maar is toch proper, het wordt er in elk geval gepoetst. Het was is echter ijskoud !

 
Plaats: Nong Khiaw

+

 Manypoon Guesthouse

(

 /

@

 /

 30.000 LAK voor double room met gemeenschappelijke badkamer

 /

commentaar: zeer kleine, maar propere kamer met dunne wanden. Je kan om een emmer warm water vragen als je het ijskoude water niet ziet zitten.

 
Plaats: Muang Vieng Thongi

+

 Dok Khoun Thong Guesthouse

gelegen op de hoofdweg tegenover het marktje

(

 064 314 481

@

 /

 50.000 LAK voor double room met badkamer (warm water)

 /

commentaar: een propere kamer met goede badkamers, gelegen in een mooi gebouw met gemeenschappelijk terras aan de straatkant.

 
Plaats: Sam Neua

+

 Kheam Xam Guesthouse

vlak naast de brug

(

 312 111

@

 /

 50.000 LAK voor double room met badkamer (warm water)

 /

commentaar: ruime, propere kamer met een lekker hete douche. De goedkopere kamers zijn met gemeenschappelijk sanitair, de duurdere hebben een tv.

 
Plaats: Vieng Xai

+

 Naxay Guesthouse

(

 /

@

 /

 20.000 LAK voor twin room met gemeenschappelijk kraan en toilet

 /

commentaar: de kamers liggen in een paalwoning. Heel erg simpele, kleine kamers die erg afgeleefd zijn. Het sanitair beperkt zich tot een kraantje waaronder een plastieken wastobbe staat en een frans toilet.

 

 

Eten/drinken

 

 

Prijs:

Commentaar:

Winkel

Caf/Resto

Water

 2.000 LA K/1l

 

 

Bier

 8.000 LAK/640ml

 10.000 LAK/640ml

 

CocaCola

 4.000 5.000 blikje

 4.000 flesje; 5.000 blikje

 

...

 

 

 

 

Uitstappen/inkomgelden

 

 Plaats: Don Det

?

 Tat Somphamit waterval

 9.000 LAK

commentaar: inkomgeld is te betalen wanneer je de brug oversteekt vanaf Don Det. Een absolute aanrader, specutaculaire watervallen in een mooie, groene omgeving.

 

 Plaats: Pakse

?

 Tat Fan waterval

 5.000 LAK

commentaar: 2 watervallen waarbij het water van hoog de diepte in stort.

 

?

 Tat Nyeang waterval

5.000 + 3.000 LAK parking

commentaar: ook al is deze waterval veel kleiner, ze is zeker zo mooi als de vorige. Bovenaan de waterval is er een tuintje aangelegd waar je kan zitten en genieten van de omgeving. Je kan ook beneden naar de waterval wandelen, zo krijg je een mooi zicht op zowel de rotsen als de achterliggende jungle.

 

 Plaats: Tha Khaek

?

 Pha Fa Cave (Buddha cave)

 2.000 LAK

commentaar: de grot op zich is heel erg klein, maar er zijn mooie stalactieten. Door een gat in de grond kan je het azuurblauwe water onder de grot zien.

 

?

 Tham Xieng Liab Cave

 gratis

commentaar: een absolute aanrader, als je ze vindt ! Dit is n van de vele grotten die niet aangeduid staan, wij vonden ze als bij toeval. Een man die aan het werk was in de omgeving stelde ons voor om te gidsen, dit is nodig aangezien het heel erg donker is en de grot naar een lagune leidt.

 

?

 Tham Aen

2.000 + 2.000 LAK parking

commentaar: de ingang naar deze grot staat wel aangeduid langs de kant van de weg. Wij vonden het zonde van het (weinige) geld. Het is een hele grote grot die verlicht wordt door gekleurde TL-lampen, maar niets bijzonders te bieden heeft.

 

 Plaats: Vientiane

?

 Wat Si Saket

 5.000 LAK

commentaar: dit zou de oudst overlevende tempel zijn van Vientiane en dat zie je aan het gebouw. Het is eens iets totaal anders dan alle andere Aziatische tempels en daarom zeker een bezoekje waard. De tempel zelf is klein, maar straalt authenticiteit uit.

 

?

 Pha That Luang

 ?

commentaar: dit is het belangrijkste nationale monument van Laos. Wij konden enkel de omliggende tempels bekijken aangezien het hoofdgebouw met het goudkleurige dak 's middags gesloten was. Vanbuiten zag het er alvast mooi uit.

 

 Plaats: Vang Vieng

?

 6 km. tubing

 60.000 LAK

commentaar: na 1km lieten we ons al verleiden tot een stop in de eerste bar waar je een deathride kan maken in het water, heel erg leuk ! Nadien volgen nog een hoop andere bars waar je pauzes kan inlassen en de aap kan uithangen aan n van de swings. Onderschat de 6km niet, wanneer er weinig stroming op het water zit kunnen deze wel eens lang duren. Wij deden er ongeveer 4u over met een pauze van 1u.

 

?

 Lusi Cave

 15.000 LAK

commentaar: wij bezochten de grot met gids, anders kost het 10.000 kip. Een gids is nodig wanneer je tot aan de ondergrondse lagune wil geraken. De grot is heel erg groot en bevat heel wat speicale vormen en stalactieten. Zwemmen in de lagune is mogelijk maar pikdonker. Wij vinden dit een aanrader !

 

 Plaats: Luang Prabang

?

 Tat Kuang Si

 20.000 LAK

commentaar: voor ons was dit een absolute topper ! Wat een prachtige waterval en het mooist van al zijn de turkooisblauwe pools onderaan de waterval waar je een duik kan nemen in dit prachtige water. Je kan helemaal tot bovenaan de waterval wandelen voor een uitzicht over de omgeving. Doen !

 

?

 Phousi berg

 20.000 LAK

commentaar: dit deden we voor een uitzicht over de stad en in die zin is het leuk om te doen. De tempel die zich bovenop de berg bevindt is niets bijzonder. De grot waarin enkele boeddhabeelden staan is niet anders dan andere en de voetafdrukken van boeddha lijken nogal nep.

 

 Plaats: Muang Ngoi

?

 Muang Ngoi caves + villages

 10.000 LAK

commentaar: om een wandeling te kunnen maken in het bergachtige gebied achter het dorp moet je een kleine bijdrage betalen. Dit geld gaat naar de bouw van een nieuwe school en wordt dus goed besteed. Een mooie wandeling waarbij je grotten passeert, riviertjes over moet en enkele dorpjes kan bezoeken.

 
 Plaats: Nong Khiaw

?

 Tham Pha Thok cave

 5.000 LAK

commentaar: absoluut de moeite om te bezoeken. Hier verschuilden de dorpsbewoners zich tijdens de Amerikaanse bombardementen. Een hoge trap leidt naar de ingang van de grot en bordjes geven je wat meer uitleg. Bezoek zeker ook de Bank Cave die 300m verder ligt. In deze grot moet je tussen smalle spleten kruipen om de verschillende kamers te bereiken.

 
 Plaats: Vieng Xai

?

 Hidden City

 30.000 LAK

commentaar: interessant om te zien waar de politiek hooggeplaatsten zich verstopten voor de Amerikaanse bombardementen tijdens de Vietnamese oorlog. Jammer dat de gids niet erg veel uitleg gaf over de geschiedenis en ons gewoon rondleidde door de grotten.

 

Weetjes/tips

 

  Plaats: Vientiane - Vang Vieng

?

 Aanvraag visum Vietnam

 42$ - 43$

+

 Guesthouse

commentaar: nadat wij de aanvraag deden bij de ambassade stelden we vast dat onze guesthouse het visum goedkoper kon regelen !! Dit zowel in Vientiane als in Vang Vieng, het loont de moeite dit vooraf na te kijken !!

 

  Plaats: Vientiane

?

 Geld afhalen zonder commissie

 

+

 Joint Development Bank

commentaar: bij deze bank kan je uit de ATM tot 1.000.000 LAK halen zonder commissie te moeten betalen.

 

  Plaats: Vieng Xai -> grens Vietnam

?

 Mis die ene bus naar de grens niet

 

+

 Vertrekt uit Sam Neua en passeert langs Vieng Xai

commentaar: Als je zeker wil zijn van een plaatsje op die ene jumbo per dag kan je beter opstappen aan de beginhalte in Sam Neua. Wij stonden te wachten langs de kant van de weg in Vieng Xai en de jumbo reed ons gewoon voorbij omdat hij al overvol zat.

 

  Plaats: grens Laos - ...

?

 Overschot kip wisselen

 geen waarde kip

+

 Je volgende bestemming

commentaar: wij hadden nog een hele boel kip over toen we Vietnam binnenkwamen en konden deze nergens inwisselen. Zelfs niet in de grote banken in Hanoi. Dus probeer zowat alles uit te geven voor je Laos verlaat of in Laos zelf al je kip terug om te wisselen.

 

Visum

 

Aanvraag:

 visum via ambassade in Phnom Penh (Cambodja) gekocht

2 aanvraagformulieren ter plaatse invullen + 3 pasfoto's

Aanvraagduur:

 2 werkdagen (versnelde procedure mogelijk = 12u)

Verblijfsduur:

 60 dagen vanaf je het land binnenkomt, geldigheidsduur 3 maanden

(visumkosten)

 40$ (versnelde procedure 50$)

 

Financin

 

Totale kosten Laos (25 dagen):

Vervoer:

  109,10

Logies:

  85,34

Eten/Drinken:

  216,62

Uitstappen/Inkom:

  25,26

Overige:

  36,20

 

Alles bij elkaar maakt dit:

  472,52

Dit is een gemiddelde van:

  18,90/dag/2pers.

 

Onze gezondheid

 

Dave:

 1 week een beetje last gehad van mijn maag. Na een week pasta en pizza alles terug in orde.

Line:

 Ik loop al weken met gesprongen lippen en gescheurde mondhoeken die niet willen genezen. Verder alles in orde.