verslagen

fotos

kosten

 

Alle prijzen op deze pagina zijn per persoon, tenzij anders vermeld.

 

Wisselkoers: 1 2.940 COP

 

 Vervoer

Logies

Eten/Drinken

Uitstappen/Inkomgelden

Weetjes/Tips

Visum

Financin

Onze gezondheid

 

Vervoer

 

 

vervoermiddel

reistijd

 Rumichaca (grens Ecuador/Colombia) - Ipiales

  (taxi, collectivo)

 10 min

 0,80 US$ (a)

 Ipiales - Pasto

  (minibus)

 1u 20

 7.000 COP

 Pasto busterminal - Pasto centrum

  (taxi)

 15 min

 3.300 COP

 Pasto - Popayan

  (minibus, Supertaxis)

 5u 25

 25.000 COP

 Popayan busterminal - Popayan centrum

  (taxi)

 15 min

 3.000 COP

 Popayan - San Augustin

  + (bus, Linea Estrela + taxi)

 5u 50

 25.000 COP (b)

 San Augustin - Bogota

  (Coomotor, cama)

 9u 55

 54.000 COP (c)

 Bogota busterminal - Bogota La Candelaria

  (taxi)

 15 min

 7.800 COP (d)

 Bogota busterminal - Armenia

  (bus, Flota Magdalena)

 7u 50

 30.000 COP (e)

 Armenia - Salento

  (kleine bus, Cootracir)

 1u 10

 3.000 COP

 Salento - Pereira

  (kleine bus)

 45 min

 4.500 COP

 Pereira - Medellin

  (bus, Empresa Arauca)

 5u 25

 25.000 COP (f)

 Medellin busterminal Sur - Zona Rosa

  (taxi)

 10 min

 5.000 COP

 Zona Rosa - Medellin busterminal Norte

  (metro)

 15 min

 1.400 COP

 Medellin - Santa Marta

  (bus, Expreso Brasilia)

 16u 55

 105.000 COP

 Santa Marta busterminal - Taganga

  (taxi)

 15 min

 10.000 COP

 Taganga - Santa Marta centrum

  (taxi)

 10 min

 7.000 COP

 Santa Marta - PN Tayrona

  (lokale bus))

 1u 10

 4.000 COP (g)

 PN Tayrona - Santa Marta

  (lokale bus))

 1u

 4.000 COP

 Santa Marta centrum - Santa Marta busterminal

  (taxi)

 15 min

 4.000 COP

 Santa Marta - Cartagena

  (bus, La Costena)

 5u 10

 18.000 COP (h)

 Cartagena busterminal - Cartagena Getsamani

  (taxi)

 20 min

 12.000 COP (i)

 Cartagena Getsamani - Cartagena int. airport

  (taxi)

 15 min

 8.000 COP

 Cartagena - Panama City

  (Copa Airlines)

 4u 15

  184,80 (j)

(a) de prijs is per persoon omdat het een collectivo is en er dus nog passagiers meegenomen worden

(b) de officile prijs was 28.000 COP. De bus zette ons af op het kruispunt met Pitalito, daar stapten we over in een taxi die door de maatschappij betaald werd tot het centrum van San Agustin.

(c) een mooie, luxueuze bus waarvan de zetels goed plat kunnen gelegd worden (uiteraard niet volledig) en heel proper. We kregen een dekentje voor de lange afstand, maar zelfs daarmee en met een extra fleece hebben we nog een hele nacht kou geleden doordat de airconditioning zoveel koude lucht blies. s' Ochtendsvroeg, rond 4u, kregen we voor we arriveerden een fruitsapje en een croissant.

(d) in de busterminal is een loket waar je tegen vaste tarieven een taxi kan nemen naar verschillende plaatsen in de stad. Terug naar de busterminal namen wij een taxi met meter en betaalden daarvoor 9.500 COP.

(e) zeer goede bus, officiele prijs was 35.000 COP

(f) vroegen eerst 28.000 COP

(g) de bus zet je af bij de ingang Zaino Gate, bussen vertrekken om de 20min op de kruising: Carrera 11/Calle 11

(h) vroegen eerst 20.000 COP. Let op: La Costena heeft geen rechtstreekse bussen (wat wij niet wisten), wij hebben moeten overstappen in Barranquila. Normaal zou deze trip maar 4u mogen duren met een rechtstreekse bus.

(i) dit was de beste prijs die een colombiaan voor ons kon onderhandelen omdat het carnaval was, normaal zou het rond de 8.000 COP moeten zijn vertelde hij ons

(j) 1e vlucht van Cartagena naar Bogota duurde 1u 10; de tweede, van Bogota naar Panama City, duurde 1u 15, Online geboekt via Edreams.com. Check onze tips/weetjes ivm de departure tax !

 

Logies

 

Plaats: Pasto

+

 Koala Inn

Calle 18 no. 22-37

(

 2-722-1101

@

 /

 30.000 COP voor double room met badkamer

 /

commentaar: een hele grote kamer met een dubbel bed en twee enkele. Een ruime badkamer die niet kraaknet was, maar ok. Om te kunnen douchen met warm water moest je je haasten, de boiler was snel leeg. We hadden ook kabeltv op de kamer. We vonden het bed iets te hard, of de matras iets te dun, om comfortabel de nacht door te brengen.

 
Plaats: Popayan

+

 Casa Familiar El Descanso

Carrera 5

(

 2-824-0019

@

 /

 30.000 COP voor twin room met gedeelde badkamer

 /

commentaar: een gezellige, rustige hostel in het huis van de eigenaar. Een propere kamer, maar met het nadeel dat er geen raam was. De gemeenschappelijke badkamer is erg proper.

 
Plaats: San Agustin

+

 Hostal Itaca

Carrera 13 nr. 6-78 (Calle de la Loceria)

(

 2-837-9910

@

 itacahostal@live.com

 20.000 COP voor double room met gedeelde badkamer

 /

commentaar: een propere, ruime kamer met een mooie gedeelde badkamer op de bovenverdieping. Rustig gelegen op wandelafstand van het centrum. Ontbijt is mogelijk aan 4.000 COP/pers., er is mogelijkheid om tours te boeken om de graven te bezoeken (zowel per paard als jeep). Er is een keukentje dat je mag gebruiken om te koken.

OPGELET: de chauffeur die ons meenam op jeeptour vertelde ons dat de zeer sympathieke eigenaar van deze hostel gekend staat als dief. Al vaker zou hij zijn gasten bestolen hebben en dat zou hem al een gevangenisstraf hebben opgeleverd. Bovendien werd hij ooit een keer opgepakt aan de grens met Ecuador toen hij 2kg cocane probeerde te smokkelen. In hoeverre deze verhalen waar zijn weten we niet, maar een andere toerist in de jeep bevestigde dat hij vernomen had dat de hostelbaas niet te vertrouwen is.

 
Plaats: Bogota

+

 Casa Platypus

Carerra 3 nr. 16-28

(

 1-281-1801

@

 platypushotel@yahoo.com

 45.000 COP voor double room met badkamer

 www.platypusbogota.com

commentaar: een mooi, oud huis dat volledig gerestaureerd is tot hostal met een gemeenschappelijke zitruimte, een keuken met hele dag gratis koffie en een heel klein dakterras met een mooi uitzicht. De kamer is klein, naast het dubbele bed is er amper nog plaats voor onze grote rugzakken. De badkamer is voldoende ruim, maar na het douchen is de grond volledig nat + er is geen verluchting aanwezig waardoor ook de kleine kamer heel vochtig wordt. De ligging is ideaal in het historische centrum, het personeel is heel vriendelijk maar hoewel ze dit huis als een luxueus hotel vermelden op hun visitekaartje is dat zijn naam naar onze mening niet waard. De normale prijs voor deze kamer is maar liefst 75.000 COP, maar omdat onze reservatie in Platypus Hostal vergeten werd kregen we een kamer in deze Casa Platypus aan dezelfde prijs. In die zin deden we daaraan dus een goede zaak ! Gratis WiFi in lobby, gewoon internet is betalend.

 
Plaats: Salento

+

 Plantation House

Alto de Coronel - Calle 7 nr. 1-04

(

 316.285.26.03 (GSM)

@

 theplantationhousesalento@yahoo.co.uk

 32.000 COP voor double room met gedeelde badkamer

 www.theplantationhousesalento.com

commentaar: een klein, simpel, houten kamertje met bijpassende spinnenwebjes en insecten (onvermijdelijk in deze omgeving). De hostel zelf is een bijeenkomst van toeristen wat het gezellig maakt om een babbeltje te slaan. Er is een keuken die je kan gebruiken en waar je ook gratis koffie kan krijgen. Tim, de Engelse eigenaar, is een toffe vent die je maar al te graag een rondleiding geeft in zijn koffieplantage (tegen betaling).

 
Plaats: Medellin

+

 Casa Kiwi

Carerra 36 nr. 7-10

(

 4-268-2668

@

 casakiwi@gmail.com

 46.000 COP voor double room met gedeelde badkamer

 www.casakiwihostel.com

commentaar: de kamer lag in het nieuwe, rustigere gebouw van de hostel. Dat gedeelte is mooi en gezellig ingericht, maar de kamer vonden wij persoonlijk niet veel voorstellen. Zag er afgeleefd uit en zeker niet gezellig. Heel warm al was er een ventilator. We hebben sterk moeten onderhandelen om deze prijs te krijgen, het werd hoog tijd dat de Nieuw-Zeelandse eigenaar de prijzen op zijn website aanpaste. De gedeelde badkamer was wel proper. De hostel ligt in de wijk Santa Rosa, een wijk met enorm veel restaurantjes en cafs. De dichtsbijzijnde metrohalte is ongeveer 15 min wandelen.

 
Plaats: Taganga

+

 La Ballena Azul

Carrera 1 / Calle 18 (aan het strand)

(

 5-421-9009

@

 hotelballenaazul@gmail.com

 40.000 COP voor double room met badkamer

 www.hotelballenaazul.com

commentaar: vergeleken met de 3 andere hostels die we bekeken was dit een uitstekende keuze. Een mooie, ruime en heel erg propere kamer met kabel TV, ijskast en fan. De badkamer was eveneens ruim en proper, er is wel enkel koud water. WiFi verbinding in het gebouw. Er zijn twee jacuzzi's maar die zagen er niet heel uitnodigend uit. Het dakterras is gezellig en heeft zeezicht.

 
Plaats: Santa Marta

+

 Hotel Miramar

Calle 10C nr. 1C-59

(

 5-423-3276

@

 elmiramar_santamarta@yahoo.com

 20.000 COP voor double room met badkamer

 /

commentaar: een absoluut afgeleefde kamer met fan en eigen sanitair met koud water. Toch was het prijs-kwaliteit volgens ons niet slecht. Er is WiFi verbinding mogelijk aan 2.000 COP/u. Het hotel ligt dichtbij de kust en tijdens uitstap naar Tayrona NP kan de bagage achtergelaten worden en kunnen waardevolle spullen in een kluis gelegd worden (gratis). Er is ook een goedkoop restaurantje aan verbonden met enorm grote verse fruitsappen.

 
Plaats: PN Tayrona

+

 Cabo San Juan del Guia

(

 /

@

 /

 15.000 COP voor hangmat op het eiland

 /

commentaar: een droom van een slaapplaats in een houten hut vlak boven de Caribische zee. Je deelt de hut met 13 andere mensen en best op voorhand even checken op de hangmatten ver genoeg van mekaar hangen zodat je 's nachts toch een beetje ruimte hebt om te bewegen. Er is ook een mooi balkon in de hut met prachtige uitzichten, vele andere toeristen komen hier ook foto's nemen vanwege de mooie lokatie. Op de caming zijn ook toiletten en koude douches (zoet water). De prijzen in het restaurantje zijn gewoon (zie verslag voor details), er is ook een klein winkeltje waar je wat vanalles kan kopen.

 
Plaats: Cartagena

+

 Casa Villa Colonial

Calle de la Media Luna nr. 10-89 (Getsamani)

(

 66-45-421

@

 hotelvillacolonial@hotmail.com

 60.000 COP voor double room met badkamer

 www.hotelvillacolonial.com

commentaar: een heel mooi, nieuw hotel met gezellige eetruimte beneden. Ruime, propere kamer met airco en kabeltv. Mooie badkamer (koud water) en eveneens heel proper. Gratis internet in lobby, gratis WiFi in kamer. Gelegen in de wijk Getsamani, op wandelafstand van het historische centrum. Wat ons betreft een aanrader.

 

Eten/drinken

 

 

Prijs:

Commentaar:

Winkel

Caf/Resto

Water

 2.200 COP/1,5l.

 

 

Bier

 

 1.500 2.500 COP/flesje

 

CocaCola

 1.500 COP/600 ml.

 1.700 COP/370 ml.

 

...

 

 

 

 
Plaats: langs de kust (daar hebben wij ze gezien)

+

 Koffie van de koffieventers

(

 /

@

 /

commentaar: voor 500 peso heb je een heel lekker, klein bekertje koffie (wel heel zoet). Deze koffieventers lopen echt overal, zowel op het strand als in het centrum.

 
Plaats: Cartagena

+

 El Bistro

Calle de Ayos No. 4-46

(

 664-1799

@

 www.el-bistro.com

commentaar: een heerlijk internationaal restaurant gerund door een Duitser. Vooral de menu's 's middags zijn prijs-kwaliteit heel goed, 's avonds betaal je een pak meer. Fijne keuken en mooi gebracht.

 

Uitstappen/inkomgelden

 

 Plaats: Pasto

?

 boottocht Laguna de la Cocha + stop aan Island La Corota

 25.000 COP/boot + 1.000 COP inkom eiland

commentaar: het dorpje aan de lagune moet enorm toeristisch zijn aan het aantal restaurantjes te zien, wij zagen slechts 2 andere toeristen. Het is er gezellig met niets dan houten bungalows/restaurants langs het riviertje dat naar het meer loopt en de gerookte forel is heerlijk ! De uitstap met het bootje is leuk, maar duur voor wat het is. Na een tiental minuten word je afgezet aan het eiland, daarna vaar je kort rond het eiland en terug naar het dorpje. Het eiland is wel het bezoek waard, een klein tropisch regenwoud middenop het meer. De omgeving is trouwens ook heel groen en mooi.

 Pasto - Laguna de la Cocha

  (minibus)

 40 min

 3.400 COP (a)

 Laguna de la Cocha - Pasto

  (taxi, collectivo)

 40 min

 3.500 COP

 (a) de prijs is per persoon omdat het een collectivo is en er dus nog passagiers meegenomen worden

 
 Plaats: San Agustin

?

 bezoek aan graftombes per paard (2u 30)

 25.000 COP

commentaar: vroegen eerst 30.000 COP/persoon, maar aangezien we beide uitstappen in de hostel boekten vroegen we voor een korting. Onze gids was Juan Abey, een vriendelijke jonge man die enkel Spaans spreekt maar veel uitleg weet te geven over de beelden die bij de graftombes horen. Al zijn we helemaal geen paardenliefhebbers, we vonden het een leuke en snelle manier om de tombes te bezoeken. Te voet zou dat veel te zwaar en moeilijk zijn om de weg te vinden (denken we). Plezant was vooral dat de paarden vaker liepen dan stapten en er dus wat meer actie was dan gewoon hobbelend gestap. Al duurde de uitstap maar 2u30min, we hebben kunnen genieten van de mooie omgeving en onze poepen deden pijn genoeg om de rest van de dag te wandelen.

 

?

 Parque Arqueologico

 7.000 COP

commentaar: na dat uitstap van deze voormiddag per paard hadden we al behoorlijk wat graftombes en bijhorende beelden gezien, maar toch is ook dit park mooi om te voet te doorwandelen. Het bijhorende museum vonden we geen topper, naast nog meer beelden zijn er ook de nodige gebrokken potten tentoongesteld zoals in zovele museums. Na intussen een hele dag in dergelijke omgeving te hebben vertoefd hadden we niet veel zin meer om het Bosque de las Estatuas te doorwandelen, 45 soortgelijke beelden verspreid over een grotere omgeving.

 

?

 bezoek aan graftombes per jeep (volledige dag)

 25.000 COP

commentaar: vroegen eerst 30.000 COP/persoon, maar aangezien we deze trip samen boekten met de paardentrip in de hostel kregen we een korting. Tijdens deze trip hebben niet veel meer of niets nieuws gezien dan gisteren per paard of in het park. Gelukkig was er afwisseling met een beetje natuur doordat we twee watervallen bezochten, maar een echte aanrader vinden we deze tocht per jeep niet.

 
 Plaats: Bogota (Zipaquira)

?

 Catedral de Sal

 14.500 COP

commentaar: op woensdag krijg je korting op het toegangsticket en betaal je 14.500 COP voor het all-in ticket voor de kathedraal en twee museums. Op andere dagen betaal je 14.500 COP enkel voor de kathedraal, als je op woensdag enkel de kathedraal wil zien betaal je de kortingsprijs van 8.000 COP. De zoutkathedraal heeft ons niet overdonderd. Het is wel speciaal wetende dat je in een grote zoutmijn loopt en alles rondom rond van zout gemaakt is, maar dan nog vonden we het niet heel bijzonder, zeker gezien de afstand die je met de bus moet afleggen vanuit Bogota. Het archeologisch museum vonden we wel de moeite, dat zat in ons all-in ticket begrepen en ligt op het plein naast de toegangspoort naar de zoutkathedraal. Er staan vele mooie, oude beelden en potten, maar ze zijn mooi bewaard gebleven en wonderwel allemaal nog heel, niet enkel scherven zoals in vele andere museums.

 Bogota La Candelaria - Bogota Portal del Norte

  (bus nr.B74, Transmilenio)

 30 min

 1.500 COP

 Bogota P del Norte - Zipaquira (Catedral de Sal)

  (bus)

 1u

 3.100 COP

 Zipaquira - Bogota Portal del Norte

  (bus)

 1u 15

 3.100 COP

 Bogota Portal del Norte - Bogota La Candelaria

  (bus nr.J72, Transmilenio)

 45 min

 1.300 COP

 De bus naar Portal del Norte (nr.B74 van Transmilenio; zijn rode stadsbussen) namen wij aan de terminal (Las Aguas) van Parque de los Periodistas op Avenida Jimenez. Je kan deze bus ook n halte verder nemen over het gemakkelijk te vinden Museo de Oro. De bussen naar Zipaquira vertrekken aan de eindhalte (Portal del Norte) van Transmilenio. Om Catedral de Sal te bezoeken stap je gewoon af aan de eindhalte in Zipaquira, vandaar moet je nog een 10-tal minuutjes wandelen.

 
 Plaats: Salento

?

 Bezoek aan koffieplantage

 4.000 COP

commentaar: wij bezochten de koffieplantage van Tim, de eigenaar van Plantation House. Hij kocht ze een paar maanden geleden over van een oud vrouwtje en zijn mannen zijn nodig bezig met het opkuisen van de plantage en het bijplanten van jonge koffieplantjes. Hij weet je wel al het n en ander te vertellen, maar echte volwaardige tours kon hij nog niet leveren. Hij bezit zelf ook geen machines voor de verwerkingen van de bonen, wel kan hij je in de hostel laten zien hoe bonen geroosterd worden omdat hij zelf een klein handroostermachine heeft. In die zin was de tour niet bijzonder informatief, maar wel leuk.

 

?

 Valle de Cocora + huis waar veel kolibries zitten,

 2.000 COP voor kolibries

commentaar: de vallei is heel erg mooi en groen, prachtig om door te wandelen. Het kenmerk zijn uiteraard de enorm hoge waspalmen die de vallei sieren. De eerste paar uurtjes hadden we zonnig weer, maar eens boven in het cloudforest sloeg het weer om en konden we in de gietende regen terug. We kozen er dan ook voor om dezelfde weg terug te lopen in plaats van de wandeling af te maken, dat zou ons een pak langer duren. Gelukkig droegen we rubberen laarzen, het wandelpad was n en al modder. Waarschijnlijk ook door de regen zaten er niet heel veel kolibries aan dat ene bepaalde huis, maar toch waren ze leuk en mooi om zien.

 Salento - Cocora

  (jeep, Willys)

 45 min

 3.000 COP

 de jeeps vertrekken vanop het dorpsplein

 
 Plaats: PN Taganga

?

 PN Tayrona

 25.000 COP

commentaar: een prachtig park om te relaxen aan n van de kleine zandstrandjes. Je kan er ook wandelen langs de kust of meer landinwaarts door de jungle (bv. naar Pueblito, een vroegere indianennederzetting). Je geraakt hier ofwel per boot vanuit Taganga, ofwel per bus vanuit Santa Marta. Wij sliepen in hangmatten in de houten hut op het eilandje, fantastisch !

 Santa Marta - PN Tayrona, ingang Zaino Gate

  (lokale bus)

 1u 10

 4.000 COP

 ingang Zaino Gate - Canaveral Beach

  (jeep)

 10 min

 2.000 COP

 Canaveral Beach - Arrecifes

 wandelen

 1u

 

 Arrecifes - Cabo San Juan del Guia

 wandelen

 40 min

 

 
 Plaats: Cartagena

?

 Carnaval

 10.000 COP

commentaar: heel toevallig bevonden we ons in de carnavalsperiode en konden we een carnavaststoet bijwonen vanuit de tribune. Daarvoor betaalden we 10.000 voor een zitplaats, rechtstaan kan gratis tussen de mensenmassa. Een leuke ervaring met enorm veel sfeer, muziek en dans.

 

?

 Castillo San Felipe de Barajas

 13.000 COP

commentaar: n van de omliggende forten die gebouwd werden om Cartagena te beschermen tegen aanvallen van de piraten. Van op het fort heb je een mooi zicht over de stad, de haven en de zee. Je kan door de ondergrondse gangen lopen, maar veel meer is er niet te zien of doen.

 

Weetjes/tips

 

  Plaats: Overal

?

 korting op (lange afstands) bussen

 ...

+

 in busterminals

commentaar: regelmatig kregen we een korting wanneer er een aantal concurrerende busmaatschappijen zijn. Ofwel vraag je naar korting, maar onze techniek was om te informeren of er nog andere maatschappijen waren met dezelfde bestemming en als antwoord op die vraag kregen we vaak al een korting toegekend.

 

  Plaats: Bogota

?

 gratis engelstalige stadsgids

 gratis

+

 in het tourist info op Plaza de Bolivar

commentaar: hier kan je je inschrijven voor een gratis stadsrondwandeling. Omdat ik (Line) ziek werd konden we deze wandeling spijtig genoeg niet doen.

 

  Plaats: Cartagena/Bogota luchthaven

?

 vrijstelling departure tax

 /

+

 luchthaven Bogota

commentaar: voor de binnenlandse vlucht van Cartagena naar Bogota moesten we geen departure tax betalen of papieren invullen. Bij aankomst in de internationale vertrekhal in de luchthaven van Bogota meldden we ons aan bij loket nummer 19 (tegenover de incheckbalies op gelijkvloers) van de "exencion" of "tax exemption". We legden onze paspoorten voor en de enige vraag die ons gesteld werd was hoelang we in het land verbleven hadden (28 dagen). Daarop kregen we onmiddelijk de stempel van de vrijstelling (exencion) in onze paspoorten en een bijkomend papiertje dat we later moesten afgeven aan de gate bij het boarden. Tegen alle verwachting in moesten wij dus geen departure tax betalen om Colombia te verlaten. Dit spaarde ons, volgende de berichten die we lazen op verschillende forums, 25 30 euro per persoon uit !

 

Visum

 

Aanvraag:

Geen visum nodig! Ze kunnen aan de grens wel een uitreisticket vragen, bij ons vroegen ze hier niet naar.

Aanvraagduur:

 

Verblijfsduur:

Maximaal 90 dagen. Wij kregen 60 dagen

(visumkosten)

 bekijk onze tips ivm de departure tax

 

Financin

 

Totale kosten Colombia (27 dagen):

Vervoer:

  254,49 (zonder vlucht)

  624,09 (met vlucht)

Logies:

  341,84

Eten/Drinken:

  403,81

Uitstappen/Inkom:

  95,75

Overige:

  78,08

 

Alles bij elkaar maakt dit:

  1.173,96 (zonder vlucht)

  1.543,56 (met vlucht)

Dit is een gemiddelde van:

  43,48/dag/2pers. (- vlucht)

  57,17/dag/2 pers. (+ vlucht)

 

Onze gezondheid

 

Dave:

 geen problemen.

Line:

 buiten alweer een ndagsziekte in Bogota was alles in orde.