verslagen

fotos

kosten

 

Alle prijzen op deze pagina zijn per persoon, tenzij anders vermeld.

 

Wisselkoers: 1 10,55Y

 

 Vervoer

Logies

Eten/Drinken

Uitstappen/Inkomgelden

Weetjes/Tips

Visum

Financin

Onze gezondheid

 

Vervoer

 

 

vervoermiddel

reistijd

 busstation - Tiananmenplein

  taxi

 30 min

 32Y

 Beijing - Miyun

  kleine bus

 1u 15

 10Y

 Miyun - Jinshanling

  minibus

 1u 30

 12Y

 Jinshanling - Miyun

  minibus

 1u 30

 13Y

 Miyun - Beijing

  bus

 2u

 15Y

 Beijing - Datong

  trein (hard sleeper)

 6u 20

 70Y

 Datong - Pingyao

  trein (hard sleeper)

 8u 30

 105Y (a)

 Pingyao - Xi'an

  trein (hard sleeper)

 12u

 86Y (b)

 Xi'an - Chengdu

  trein (hard sleeper)

 18u

 117Y

 Chengdu - Lhasa (Tibet)

  trein (hard SEAT!!!)

 44u

 331Y (c)

 Tingri - Nyalam

  bus

 3u

 200Y (d)

 Nyalam - Zhangmu

  bus

  2u 30

 50Y (e)

 Zhangmu - grens Nepal (= niemandsland)

  minibus

  40 min

 10Y

extra info:

(a) De trein van Datong naar Pingyao hebben we geboekt bij CITS (een bureau op het treinstation) omdat we aan het loket geen ticket meer konden krijgen. De normale prijs is 75Y, wij betaalden dus 30Y commissie per ticket.

(b) Voor het ene ticket betaalden we 83Y (het bovenste bed) en voor het andere 89Y (onderste bed). In deze trein zijn steeds 3 bedden boven elkaar.

(c) Omdat het 1 oktober de nationale feestdag is in China en wij rond deze tijd naar Lhasa gingen, hadden wij geen andere keus dan een hard seat te nemen. Al de rest was volgeboekt.

(d) Deze rit was echt schandalig duur, maar het bleek de enige mogelijkheid om uit Tingri (niet het stadje, maar het hot spring hotel waar wij verbleven) weg te geraken. Afdingen lukte ons in geen geval, na was gediscussieer wilde de busschauffeur gewoon doorrijden dus zat er voor ons niets anders op dan op te stappen, de eerste bus die we tegenhielden had ons ook al laten staan omdat we dit bedrag niet wilden betalen.

(e) De afstand die moet overbrugd worden is slechts 30km maar omdat de weg zich in zo'n verschrikkelijke staat bevindt duurt deze rit zo lang.

 

Logies

 

Plaats: Beijing

+

 Eastern Morning Sun Youth Hostel

Oriental Plaza

8-16 Dongdansantiao

(

 652 84347

@

 

 120 Y voor twin room met gedeelde badkamer

 www.hostelsbeijing.com

commentaar: ideale ligging in een zijstraat van de winkelstraat Wangfujing. De kamers zijn klein en kunnen properder. Alle kamers bevinden zich in de kelderverdieping wat maakt dat het er muf ruikt. Er zijn voldoende sanitaire voorzieningen maar ook hier kan het wat netter. prijs/kwaliteit is ok.

 

Plaats: Datong

+

 Feitian Binguan Hotel

Chezhan Qianjie

(

 281 5117

@

 

 140 Y voor twin room met eigen badkamer + ontbijt

 

commentaar: Een ruime kamer met goede bedden, airco en TV. De badkamer is eenvoudig en wat verouderd. Het hotel ligt aan het stationsplein. We boekten onze kamer via CITS (bureau gelegen in station) en kregen daardoor 40Y korting.

 

Plaats: Pingyao

+

 Harmony Guesthouse

NanDaJie 165

(

 568 4952

@

 harmonyguesthouse@asia.com

 40 Y voor bed in dorm (4 bedden)

 www.py-harmony.com

commentaar: Het is een zeer gezellige guesthouse die centraal in het oude stadsgedeelte gelegen is. Je kan er lekker ontbijten voor democratische prijzen. Het personeel is vriendelijk en spreekt goed engels. De kamers zijn verzorgd met zeer goede bedden en eigen badkamer, Een minpunt was wel dat er soms bijna geen water uit de douche kwam.

Gratis WIFI.

 

Plaats: Xi'an

+

 Xiang Zi Men Youth Hostel

Xiang Zi Temple Street 16

(

 029-628 67888

@

 yhazm@163.com

 40 Y (normaal 50Y) voor bed in dorm (4 bedden)

 www.yhaxian.com

commentaar: Het hostel heeft een binnenpleintje en is zeer mooi ingericht met houten meubilair. De kamers zijn proper en hebben airco. Wij vonden dit een goede keuze in Xi'an.

Gratis WIFI.

 

Plaats: Chengdu

+

 Dragon Town Hostel

Kuan Xiang Zi Street 27

(

 028-866 48408

@

 reception@dragontown.com.cn

 40 Y voor bed in dorm (8 bedden) met badkamer in de kamer

 www.dragontown.com.cn

commentaar: In werkelijkheid ziet het er minder aantrekkelijk uit dan op hun folder. De kamer met badkamer was proper en had airco. Je kan er gezellig buiten zitten op houten banken en lekker ontbijten in het restaurant naast de guesthouse.

Gratis WIFI.

 

Plaats: Lhasa (Tibet)

+

 Yak Hotel

West Beijing Road 100

(

 632 3496

@

 

 150 Y voor twin room met gedeelde badkamer

 40 Y voor bed in dorm (4 bedden)

 

commentaar: De dorm is mooier en nieuwer dan de twin room. Bovendien lag de badkamer aan de overkant van de gang terwijl we bij de twin room het halve gebouw moesten doorkruisen om te kunnen douchen.

 

Plaats: Sakya

+

 Sakya Lowa Family Hotel

(

 

@

 

 40 Y voor bed in dorm (3 bedden)

 

commentaar: Een kleurijke, warme en typisch Tibetaanse kamer. Geen badkamer enkel gootsteen in gangetje met koud water. De toiletten zijn gaten in de grond zoals bijna overal in Tibet (in dit geval boven de dierenhokken).

 

Plaats: Everest Base Camp

+

 Tentenkamp

 Everest Base Camp

(

 

@

 

  40 Y voor bed in een tent

 

commentaar: In de tenten staan de zit- en slaapbanken in een cirkel rondom een kachel. We hoorden dat het echter was om in de tenten te verblijven ipv in het klooster en dat is ons, behalve de ijskoude temperaturen, goed bevallen.

 

Plaats: Tingri

+

 Hotspring Hotel

 20km buiten Tingri

(

 

@

 

  40 Y voor bed in dorm (4 bedden)

 

commentaar: Zeer simpele kamer zonder badkamer of toilet. De enige mogelijkheid om jezelf wat te wassen is door een duik te nemen in de hotspring. Deze is echter groen en slijmerig maar wel zalig warm. Als je hier logeert is het gebruik van de hotspring gratis.

 

Plaats: Nyalam

+

 Snowland Hotel

(

 

@

 

  25 Y voor bed in dorm (5 bedden)

 

commentaar: Een triestig hotelletje met simpele kamers en een veroudert uitzicht. Er hing een verschrikkelijke geur in de toiletten, geen douches enkel 1 lange gootsteen met koud water in dezelfde ruimte.

 

Eten/drinken

 

 

Prijs:

Commentaar:

Winkel

Caf/Resto

Water

 3Y

 

 

Bier

 

 15Y/500ml.

 Tsing Tao

CocaCola

 3  4Y

 10Y

 

...

 

 

 

 

 Plaats: Xi'an

+

 Muslim Quarter

BBQ sats

commentaar: Probeer zeker n van de simpele eethuisjes waar ze het vlees op straat BBQ'en en waaruit je keuze hebt uit een aantal verschillende vleessoorten. Neem er zeker ook een brood bij dat op de BBQ wordt opgewarmd en gekruid.

 

Uitstappen/inkomgelden

 

 Plaats: Beijing

?

 Verboden Stad

 60Y

commentaar:

 

?

 Jingshan Park

 2Y

commentaar: Dit park bevindt zich tegenover de uitgang van de Verboden Stad. Als je hier naar het hoogste punt wandelt heb je een mooi uitzicht over de stad. Jammer dat de smog meestal het zicht belemmert.

 

?

 Drumtoren

 20Y

commentaar: Niet veel bijzonders maar toch de moeite om eens te doen. Elk half uur wordt er kort op de drums gespeeld, het is tof om dit gezien/gehoord te hebben.

 

?

 Lama Tempel

 25Y

commentaar: Een heel moei kleurrijk tempelcomplex. Zeker een aanrader.

 

?

 The Great Wall (van Jinshanling naar Simatai)

 95Y

commentaar: Met bus 980 van Dongzhimen busstation naar Miyun en vandaar nog een minibus naar Jinshanling. De standaard inkomprijs is 50Y, daar komt dan nog eens 40Y op de overgang van Jinshanling naar Simatai bij en als laatste moet je nog eens 5Y betalen om over de hangbrug te komen. Wij vonden dit stuk van de muur bijzonder mooi, het is een groene bergachtige omgeving.

 

 Plaats: Datong

?

 Het Hangende Klooster

 60Y

commentaar: Vanaf het Reginal busstation hebben wij de bus genomen (25Y heen, 15Y terug), waar de bus stopt moet je nog een taxi nemen (20Y). Het klooster is niet erg groot maar wel indrukwekkend. Dit is zeker de moeite waard om te bezoeken.

 

?

 Nine Dragon Screen

 10Y

commentaar: Enkel 1 muur met negen draken op, niet veel aan te zien.

 

?

 The Yungang Caves

 60Y

commentaar: Vanaf het oude busstation neem je bus 3-2 (2,5Y) en stap je af vlak voor de inkom van de grotten. In deze grotten bevinden zich 51.000 boeddhabeelden waarvan sommigen meters hoog zijn en anderen minuscuul klein. Deze uitstap was voor ons een topper.

 

 Plaats: Pingyao

?

 Shuanglin Tempel

 25Y

commentaar: 7km. buiten de stad gelegen. Binnenin deze tempel zijn alle beelden uit hout gemaakt. Het is een leuke trip omdat je het per fiets kan doen, maar het is niet heel bijzonder.

 

 Plaats: Xi'an

?

 Temple of the eight immortials

 3Y

commentaar: Dit is de grootste Taoistische tempel van Xi'an. Hier vind je geen boeddhabeelden maar de goden die aanbeden worden hebben mensengezichten. Voor deze kleine prijs is dit zeker een bezoekje waard.

 

?

 Great Mosque

 25Y

commentaar: Dit complex ligt te midden van de moslimwijk die op zich al leuk is om te bezoeken. De moskee is gebouwd volgens de Chinese architectuur waardoor je bij de binnenkomst niet zou vermoeden dat dit een moslimdomein betreft. Enkel de gebedsruimte verklapt meer, jammer dat je hier als niet-moslim niet binnen mag. Het is een leuk bezoek in afwisseling met de boeddhistische tempels.

 

?

 Army Of Terracotta Warriors

 90Y

commentaar: De zaal met de heropgebouwde beelden is indrukwekkend, waar men de beelden nog aan het opgraven zijn is interessant om te zien. Je moet ook zeker naar de 360 film gaan kijken waar het onstaan van het leger wordt weergegeven.

 

?

 Big Goose Pagoda

 45Y

commentaar: De enige reden waarom je hier naartoe zou moeten gaan is het uitzicht over de stad. De tempel en de pagode stellen niet veel voor.

 

 Plaats: Chengdu

?

 Giant Panda Breeding Center

 80Y

commentaar: Dierenliefhebbers mogen dit niet missen !! Zorg dat je er bent tegen voedertijd anders heb je kans dat de dieren slapen en dan liggen ze vaak niet in het zicht. Het park is niet erg groot maar je kan er gerust enkele uren doorbrengen.

 

 Plaats: Lhasa

?

 Jokhang Tempel

 70Y

commentaar: Deze tempel mag je zeker niet missen wanneer je in Lhasa bent. Rondom de tempel lopen dagelijks honderden pelgrims, het is zeer indrukwekkend om hen bezig te zien. De tempel zelf bestaat uit verschillende verdiepingen waarbij je op het dak een prachtig uitzicht hebt over Lhasa en het gebergte er rond.

 

?

 Sera Klooster

 50Y

commentaar: Het is een zeer groot domein met heel wat aparte gebouwen en kapellen. De reden waarom je hier naartoe moet komen is het bijwonen van de dagelijkse debatten die de monikken houden.

 

?

 Potala Palace

 niet binnen geweest

commentaar: We hoorden van verschillende andere reizigers dat het de moeite niet is om het paleis binnenin te bezoeken, zeker niet gezien de hoge inkomprijs ( 10). Wij wandelden er enkel omheen en bekeken er de pelgrims die hetzelfde deden.

 

?

 5-daagse trekking door Tibet

 950Y

commentaar: voor een gedetailleerde beschrijving -> zie het verslag van deze trekking.

 

Weetjes/tips

 

  Plaats: Pingyao

?

 Fiets huren

 10Y/dag

+

 Overal in de stad.

commentaar: Het is een leuke manier om de stad te ontdekken.

 

  Plaats: Chengdu

?

 Vervoer naar het Panda Breeding Center

 30Y enkel

+

 Overal waar je een taxi kan vinden.

commentaar: Het is goedkoper wanneer je met minstens 2 personen een taxi neemt naar het Breeding Center en daar dan de inkom betaald dan wanneer je dit in een georganiseerde trip doet. Nog een pluspunt is dat je het park dan op je eigen tempo kan bezoeken.

 

  Plaats: Lhasa

?

 Permit Tibet

 

+

 

commentaar: Wij kwamen Tibet binnen met de trein vanuit Chengdu zonder permit en ondervonden geen problemen. We regelden onze treintickets zelf, wanneer je dat via een reisbureau doet verplichten ze je er een permit bij te nemen.

Om verder door Tibet te reizen, wat wij in een georganiseerde trekking deden, heb je wel verschillende permits nodig. Hiervoor zorgt het travel agency, het enige wat we moesten doen was een verklaring schrijven waarin we uitlegden hoe het kwam dat wijTibet binnen kwamen zonder permit.

Aan de grensovergang vanTibet met Nepal ondervonden we alweer geen problemen, er werd niet eens naar een permit gevraagd.

 

?

 Trekking regelen

 

+

Vanuit Lhasa

commentaar: Wanneer je besluit om een reeds bestaande groep te vervoegen, zoals wij deden, bespreek dan voordat je alles vastlegt en betaalt de exacte plannen, stops, activiteiten e.d. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens de trekking zoals wij en weet je precies waaraan en waaraf.

 

  Plaats: Zhangmu

?

 Geld wisselen

 

+

 Op straat aan de Tibetaanse grens.

commentaar: Je krijgt een betere koers in Tibet dan wanneer je je geld pas wisselt in Nepal.

 

 

Visum

 

Aanvraag:

 Wij hebben ons visum aangevraagd via ambassade in Ulan Baator (Mongoli).

 1 aanvraagformulier en 1 pasfoto.

Aanvraagduur:

 Dezelfde dag omdat we op trekking vertrokken en niet naar UB terugkeerden.

Verblijfsduur:

 30 dagen, kan ook langer

(visumkosten)

 60 voor de versnelde procedure, anders 30 om het te verkrijgen na 4 werkdagen.

 

Financin

 

Totale kosten China (Tibet): (28 dagen)

Vervoer:

  233,98

Logies:

  208,53

Eten/Drinken:

  339,60

Uitstappen/Inkom:

  381,42

Overige:

  22,09

 

Alles bij elkaar maakt dit:

  1.185,62

Dit is een gemiddelde van:

  42,3/dag (2 pers.)

 

Onze gezondheid

 

Dave:

 Enkele dagen een verkoudheid gehad (in Chengdu) waarna ik aansluitend last kreeg van hoogteziekte in Tibet. Dat uitte zich in een droge keel, vermoeide ogen en een constante druk achterin mijn hoofd.

Line:

 Tegelijkertijd met Dave een goeie verkoudheid. Ik heb amper last gehad van de hoogte, maar aan het einde van onze reis door Tibet waren mijn lippen heel erg droog en gesprongen waarna ik 2 dikke koortsblazen kreeg die heel moeilijk genazen.