Vervoer

Logies

Uitstappen/Inkomgelden

Praktische info

Visum

Financin

 Alle prijzen op deze pagina zijn per persoon, tenzij anders vermeld

Wisselkoers: 1 1,1546 USD

1 USD

 

 Reisroute: Tashkent (2 dagen) - Khiva (3 dagen) - Bukhara (4 dagen) - Aydar Yurt Camp & Homestay Sintab (2 dagen) - Samarkand (3 dagen) - Tashkent (2 dagen)

Vervoer

 

 

vervoermiddel

reistijd

Brussel (Zaventem) - Frankfurt - Taschkent (a)

1u

1.102,30

Tashkent airport - hostel (b)

(privat taxi)

10 min

6 USD

Hostel - Tashkent treinstation

(taxi meter)

10 min

17.000 SUM

Tashkent - Urgench (c)

(slaaptrein)

14u 30

40 USD

Urgench - Khiva

(shared taxi)

15 min

25.000 SUM

Khiva - Bukhara (d)

(privat taxi)

6u 20

40 USD

Bukhara - Samarkand (e)

(privat taxi)

3dagen/2nachten

180 USD

Hotel - Samarkand treinstation

(privat taxi)

 

 

Samarkand - Tashkent (f)

(business klas)

3u 20

77.000 SUM

Tashkent station - Hostel

(privat taxi)

10 min

15.000 SUM

 

 

 

 

 

 

 

 

(a) geboekt via Opodo. Brussel - Frankfurt (Lufthansa) - Tashkent (Uzbekistan Airways). Enkele reis, kost voor 2 volwassenen en kind van 5: 1.102,30

(b) Hoewel onze vlucht laat toekwam (21u lokale tijd) waren er voldoende taxi's beschikbaar. Als toerist worden we al snel het doelwit van enkele taxichauffeurs. Voor een rit naar het hostel wordt ons 20 USD gevraagd, uiteindelijk weten we af te dingen tot 6 USD wat nog altijd meer dan voldoende is.

(c) coup voor 4 personen

(d) prijs is voor de taxi, niet per persoon. Taxi geregeld aan toegangspoort in Khiva.

(e) Prijs is voor de taxi, niet per persoon. Dit was voor het traject......................................................................

(f) 74.000 SUM voor het ticket + 3.000 SUM verzekering. Omdat er geen economy tickets meer waren (prijs is 54.000SUM) konden we niet anders dan de business plaatsen te nemen. Hier zit je in een coup met 6 (iets luxueuzere) stoelen, TV (werkt slecht) en geen airco.

 

Logies

 

Plaats: Tashkent

+

 Art Hostel

Zanjirbog street 3

(

 (+998 91) 133 1015

@

 info@arthostel@mail.ru

 26 economy driepersoonskamer met balkon, gedeelde badkamer, incl. ontbijt

 www.arthostel.uz

commentaar: geboekt via app booking.com. Prijs kwaliteit een hele goede optie. Eenvoudige kamers met gemeenschappelijk sanitair, maar goed onderhouden en proper. Een gezellige gemeenschappelijke ruimte en een klein verfrissend zwembad. Het ontbijt is voldoende uitgebreid en verzorgd. De hele dag door kan je water of thee drinken. Behoorlijk goede Wifi verbinding doorheen het hostel. Vriendelijk en behulpzaam personeel.

 

Plaats: Khiva

+

 Shaherezada Khiva

Islom Hodja 35

(

 (+998 91) 436 6862

@

 info@

 36 tweepersoonskamer incl. ontbijt

 www.

commentaar: geboekt via app booking.com. Upgrade gekregen naar driepersoonskamer. We kregen een erg ruime kamer met eigen badkamer, beiden erg proper. Een mooi pand en goed gelegen. Net buiten de drukte van de oude stad, maar nog steeds binnen de omwalling. Een erg uitgebreid en lekker ontbijt. Wifi in de ruimte bij de receptie. We kozen dit hotel vooral omwille van het karakter dat het uitstraalt, achteraf bekeken was dat de meerkost niet helemaal waard.

 

Plaats: Bukhara

+

 Hotel Asia Bukhara

Mekhtar Anbar Street 200.118

(

 (+998 90) 635 0087

@

 info@

 68 USD voor grote tweepersoonskamer incl. ontbijt

 www.

commentaar: geboekt via app booking.com. Upgrade gekregen naar en dus een erg ruime kamer met zithoek en eigen badkamer. Opnieuw heel netjes en verzorgd. Minibar was leeg, 2 kleine flesjes water kregen we bij het inchecken, maar de daaropvolgende dagen niet meer. Waterkoker en tassen aanwezig in de kamer, jammer genoeg geen koffie of thee. Haardroger in de badkamer, badjassen aanwezig.
Het zwembad is klein en fris, maar deugddoend. Grote nadeel is dat er geen ondiep gedeelte is en het in zijn geheel erg diep waardoor een volwassene er amper kan staan. Niet handig met kleine kinderen dus. Wel handdoeken aanwezig bij het zwembad.
Wifi ontvangst is redelijk, maar ook hier enkel bij de receptie. Ontbijt is goed, voldoende keuze al waren we er na 4 nachten wel op uitgekeken. Ligging is dan weer ideaal, pal in het centrum en alles dus op wandelafstand.

 

Plaats: Aydar Yurt Camp

+

 Aydar Yurt Camp

(

 (+998 90)

@

 info@

 40 USD per pers. voor yurt incl. diner, ontbijt en kamelentocht

 www.

commentaar: geboekt via Emir Hotel in Bukhara als tour voor 3 dagen, 2 nachten (zie ook Sintab). Uiteraard erg basic. Er is gemeenschappelijk sanitair maar wordt amper gepoetst en was op het moment van ons verbljif heel vuil. Ontvangst niet bepaald hartelijk, het lijkt alsof het gastgezin hier niet echt graag met of voor toeristen werkt.
Het eten was goed, zowel avondeten als ontbijt. Hoewel we een verjaardagsfeestje bijwoonden, wat dan weer wel heel leuk was, hadden we verder geen enkel contact met het gastgezin.

 

 

Plaats: Sintab

+

 Sentyab Village Guesthouse Mutabar's

Balandi Umar Street 12

(

 (+998 95) 607 6100

@

 sentobtravel@gmail.com

 30 USD per pers. voor kamer incl. lunch, diner en ontbijt

 www.

commentaar: geboekt via Emir Hotel in Bukhara als tour voor 3 dagen, 2 nachten (zie ook Aydar Yurt Camp). Heel erg hartelijk en vriendelijk gastgezin, volledig tegenovergestelde van het Yurt Camp. Hoewel ze amper een paar woorden Engels spreken doet vooral de gastvrouw erg veel moeite. Alles verliep vlot en spontaan, Senne had een hele leuke tijd met de jongens van de familie. Ligging in de bergen is fijn, wandeling met gids is mogelijk maar deden wij niet gezien te vermoeiend voor Senne. Ze hebben een erg grote guesthouse gebouwd met daartegenover een al even grote tuin. Heerlijk zitten daar onder de abrikoosbomen in de schaduw. Ze bouwden ook een klein zwembadje, maar we maakten er geen gebruik van (groen en stilstaand water?). Voor een dagje weg uit de bewoonde wereld, zeker een aanrader.

 

Plaats: Samarkand

+

 Registon Zargaron

Gallaobod Street Maxmudjanova 20

(

 (+998 90) 606 3635

@

 @

 42,5 USD voor familiekamer incl. ontbijt

 www.

commentaar: geboekt via app booking.com. Er zijn verschillende kamers zonder badkamer, wij hadden een kamer met 4 eenpersoonsbedden en erg propere kleine badkamer. De reden waarom je dit hotel (eerder hostel) zou willen boeken is de ligging, die is helemaal top ! Vriendelijk vonden we het personeel niet, heel ongeinteresseerd. Ontbijt heel sober in vergelijking met alle andere plaatsen waar we verbleven. Hier wel goede Wifi ontvangst doorheen het hostel.

 

 

 

Uitstappen/inkomgelden

 

 Plaats: Tashkent

?

 Verfrissende tip

 gratis

commentaar: Bij temperaturen van om en bij de 40 graden is wat verfrissing welkom.

In het Navoi Park is een grote, aangename vijver met fontein waar mag gezwommen worden. Overal zijn er trapjes voorzien om in en uit het water te geraken. Het is er wel diep, dus voor kindjes niet helemaal ideaal tenzij met zwembandjes. Vrouwen zagen we er niet, geen idee hoe er gereageerd zal worden wanneer je als toerist een duik neemt in bikini. Pootje baden en wat verfrissen is dan ook al leuk. Het park aan zich is niet heel groot en ook niet zo bijzonder.

vervoer: Makkelijk te bereiken met de metro (halte Milliy Bog).

 

?

 Chorsu Bazaar

 gratis

commentaar: een erg grote en chaotische markt, zowel in open lucht als overdekt. Leuk om er een keer te hebben rondgewandeld maar verder niet zo bijzonder. Bij warme temperaturen is pootje baden in de grote fontein voor de markt lekker verfrissend. Dit is de enige plek waar we regelmatig werden aangesproken door bepaalde types die geld wilden wisselen. We gingen er niet op in.

vervoer: metrohalte Chorsu

 

 Plaats: Khiva

?

 Old Town - Ichon Qala

 100.000 SUM

commentaar: heel erg gezellig om op het gemak door de straatjes te kuieren en de verschillende muesa te bezoeken. Verkeersvrij en boordevol souvenirstalletjes. Er zijn ook enkele restaurantjes, de prijs om er iets te eten of drinken valt erg goed mee, daarvoor hoef je het niet buiten het oude centrum te zoeken.
Langs de North Gate kan je de stadsomwalling op en kan je een stukje over de muur wandelen.
Vlakbij de West Gate, waar je je toegangsticket koopt, is ook een tourtist info center.
In een van de zijstraatjes, op weg naar het hotel waar wij verbleven, is er een klein supermarktje waar je heel betaalbaar wat fruit, drank of snoep kan kopen.
Wil je de minaret, de wachttoren of het mausoleum bezoeken dan betaal je nog eens 10.000 SUM extra per bezoek.

vervoer: geen vervoer nodig.

 

Plaats: Bukhara

?

 Ulugbek Medressa

 5.000 SUM

commentaar: deze is heel erg aan renovatie toe en daarmee zijn ze binnen ook volop bezig. Daardoor is er, op dit moment, binnen niets te zien en is het zinloos om inkom te betalen. Dat deden wij wel maar loonde dus niet. De buitenzijde is mooi en deze Medresssa was van groot belang in de geschiedenis van de stad.
De medressa er tegenover is erg mooi, vooral in het avondlicht. We bezochten enkel de souvenirkraampjes binnenin, maar betaalden niet opnieuw inkomgeld om toegang te krijgen tot de binnentuin.

vervoer: geen vervoer nodig.

 

?

 Ark

 15.000 SUM

commentaar: 5.000 SUM extra voor het nemen van foto's.

vervoer: geen vervoer nodig. Een erg groot en indrukwekkend fort langs de buitenzijde. Binnenin doet het dienst als museum maar is het niet in die mate groot dat het een lang bezoek vereist. Leuk als extra uitstap, maar geen must see naar ons gevoel.

 

?

 Bolo-Hauz mosque

 /

commentaar: tegenover de ark, een heel knap bouwwerk en actieve moskee. We namen enkel een kijkje vanaf de buitenzijde. Ook hier ligt er een waterpond voor het gebouw.

vervoer: geen vervoer nodig.

 

?

 Kalon Mosque

 6.000 SUM

commentaar: 2.000 SUM voor het nemen van foto's. Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Bukhara, een echt pareltje. Neem zeker de tijd om volop te genieten en even te gaan zitten in de binnentuin, erg indrukwekkend.
Mir-I-Arab Medressa ligt aan de overkant van de moskee. Hier kan je enkel even binnekijken, maar krijg je geen verdere toegang. Infoborden met foto's en uitleg geven je een idee van het belang van deze school.

vervoer: geen vervoer nodig.

 

?

 Char Minar

 7.000 SUM

commentaar: Inkom is om naar boven te gaan waarbij je een zicht hebt vanaf het dak van het gebouw, wijzelf deden dit niet. Kort bezoekje voor een foto langs de buitenzijde, binnenin is het opnieuw een souvenirwinkeltje.

vervoer: geen vervoer nodig, een tiental minuutjes wandelen door de kleine straten vanaf het centrum.

 

?

 Lyabi-Hauz

 gratis

commentaar: de grote centrale pond in het centrum van de stad. Daarlangs ligt een wandelboulevard met winkeltjes en restaurants. Gezellig om iets te drinken aan het pond, bv een alcoholvrije mojito (aanrader), lekker verfrissend.

vervoer: geen vervoer nodig.

 

Plaats: Bukhara naar Samarkand

?

 Trip van 3d/2n vanuit Bukhara naar Samarkand

 320 USD/2pers. + kind

commentaar: Geboekt via Emir Hotel in Bukhara 180 USD voor private taxi, 40 USD/pers. voor slapen in Aydar Yurt Camp (incl. diner en ontbijt + kamelenritje van 10 min) en 30 USD/pers. voor homestay (incl. lunch, diner en ontbijt) in de bergen.

vervoer: private taxi 180 USD

 

Plaats: Samarkand

?

 Gur-e-Amir Mausoleum

 22.000 SUM

commentaar: knap aan de buitenkant, maar erg indrukwekkend binnenin ! Dit mausolum is de inkomprijs meer dan waard, een must see.

vervoer: eventueel bus 3, 74, 75 ofwel ongeveer 20 min wandelen vanaf Registan.

 

?

 Bibi-Khanym Mosque

 22.000 SUM

commentaar: de buitenkant is hier het indrukwekkendst. Binnen het typische binnenpleintje maar verder minder spectaculair.

vervoer: vanaf registan kan je met eem elektrisch wagentje tot de inkom rijden. Te voet is het een 15-tal minuten wandelen over de autovrije boulevard.

 

?

 Registan

 30.000 SUM

commentaar: niet voor niets het knapste plein van centraal azie. Heel erg knap wanneer de middagzon er pal boven staat en alles mooi oplicht, maar eens zo mooi bij zonsondergang en wanneer de lichten om 20u worden aangezet.
Knapste van de 3 bouwwerken vonden wij de Tilla-Kari Medressa, diegene die recht voor je ligt wanneer je het plein betreedt. Erg knap binnenplein, ook hier zalig om even te gaan zitten en genieten. Het zicht naar buiten toe vanaf de grote toegangsdeuren is geweldig ! De Ulugbek Medressa, links, is voorzien van een museum en vele souvenirwinkeltjes. Hier vind je ook een ATM die werkt op Mastercard (we hebben hem niet uitgeprobeerd want hadden toen net al geld gehaald bij de bank).
De Sher Dor Medressa is ook knap versierd langs de binnenzijde, maar verder niets bijzonder hoewel er een show leek te starten. Na een kwartier raakte ons geduld op en zijn we opgestapt.

vervoer: het centrum van de stad waar rond alles te doen is

 

?

 Shah-i-Zinda

 12.000 SUM

commentaar: 6.000 SUM om foto's te nemen.

vervoer: te voet te bereiken van Bibi-Khanym Mosque. Alweer een indrukwekkend staaltje architectuur ! Dit is de gang van mausoleums, erg hoge bouwwerken in een smalle laan. Sommige van de mausoleums zijn ook binnenin erg knap. Zeker een bezoekje waard. Dit is de enige plek doorheen het land die we bezochten waar nette kledij vereist is. Geen shorts of topjes, zoniet zal je kledij moeten gebruiken (huren?) om de site te bezoeken.

 

?

 Hazrat-Hizr Mosque

 gratis

commentaar: je ziet deze actieve moskee liggen vanaf de voetgangersbrug, erg mooi gebouw alweer. Via de trappen kan je de bovenzijde bezoeken waar er regelmatig gebeden wordt thv het graf. Geen foto's toegelaten hier. Erg kleurrijke versieringen van de overkapping rondom rond. Binnenin niets te bezoeken.

vervoer: te voet te bereiken vanaf Bibi-Khanym Mosque

 

 

Praktische Info

 

 Plaats: Douane

?

 Douane

 /

+

 Luchthaven Tashkent

commentaar: Vooraf op het vliegtuig of bij aankomst moesten we geen Passenger Information Card invullen
Douane ging erg vlot, ondanks het weinige volk waren vrijwel alle balies open waardoor de wachttijd kort was.

Bagage opgehaald en dan verlaat je de luchthaven via de Green Lane of Red Lane.
Green Lane indien niets aan te geven aan de douane
Red Lane indien je wel iets hebt aan te geven zoals:
- meer dan 2.000 USD of equivalent van dat bedrag in andere munteenheid
- 10 of meer verschillende soorten aan medicatie, alle medicatie moet in de originele verpakking met bijsluiter zitten.
Dit is de info die op de borden te lezen staat, geen idee of dit ook echt met regelmaat gecontroleerd wordt.

Wij namen zonder enig probleem de Green Lane.
Ook het vertrek vanuit de luchthaven van Tashkent was geen probleem. Vermoedelijk worden alle registratiedocumenten elektronisch gecontroleerd, want de papiertjes die we daarvan verzamelden werden niet eens bekeken.
Er werden ons geen vragen gesteld over hoeveel geld we bij hadden bij aankomst of bij vertrek.

 

 Plaats: Overal

?

 Wisselen

  naar USD naar UZS

+

 Naar USD gewisseld bij Stevens Leo & Co NV Vestingstraat 70 in Antwerpen

 Van USD naar UZS in wisselkantoren/banken ter plaatse

commentaar: We wisselden thuis  om in USD onder het mom dat enkel USD ter plaatse kunnen omgewisseld worden.
Ter plaatse bleek dat niet het geval, want ook de koers om om te wisselen hing er uit.
Om geld te wisselen in Tashkent werden we door onze hostel naar een groot hotel in de buurt gestuurd. Daar wisselden ze echter niet en werden we doorgestuurd naar een bank vlakbij. Dat was de Bank Ipak Yo'li, het wisselkantoor was er ook open op zondag en blijkbaar werden er ook euro's aanvaard.

De zwarte markt bestaat niet meer, geld wisselen doe je in een bank of wisselkantoor. De enige plek waar we werden aangesproken om geld te wisselen, niet officieel dus, is op de Chorzu Basar in Tashkent. We deden dit niet..

 

  Plaats: Tashkent

?

 Metro

 1.200/rit

+

 Overal

commentaar: De metro in Tashkent is spotgoedkoop. Bij de kassa koop je een jeton voor 1.200 sum ( 0,13) en met die ene jeton rij je zo ver en lang je wil en kan je ook overstappen. Zo lang je niet door de poortjes van de uitgang van de metro gaat, blijft die ene jeton dus geldig. Kinderen onder de 7 jaar rijden gratis mee.

Overal is er bewaking, zowel aan de toegangstrappen van de metro als aan de ingangspoorten en op de perrons. Af en toe zal je gevraagd worden om je rugzak te openen voor een controle. Reizen met je koffers of grote bagage via de metro is daardoor niet mogelijk, je zal sowieso enkele dingen op zak hebben die verboden zijn (bv. deodorant).

 

  Gezondheid

?

 Gezondheid

 

+

 Algemene gezondheid en hygiene

Commentaar: onze indruk over de hygiene in het land was goed, vooral in de hotels was het altijd erg proper. We hebben steeds lekker gegeten maar toch hadden zowel Senne als Dave vaak last van diarree. Niet gepaard met buikpijn of ziek zijn, maar toch het ongemak van diarree die niet makkelijk voorbij ging. Onze voorraad Enterol raakte daardoor al snel op, maar wonderwel konden we ook in Oezbekistan aan Enterol geraken (wel prijzig, zo'n 8 euro voor 10 capsules).

 

 

 

Visum

 

Aanvraag:

Online formulier downloaden, invullen en vervolgens doormailen naar consulat@uzbekistan.be

Een vijftal dagen later mag je opnieuw mailen en vragen of het visum klaar is om op te halen.

Dan zal je gevraagd worden om de kosten over te maken via overschrijving op het rekeningnummer van het consulaat.

Dan mail je een betalingsbevestiging door en neem je daarvan een uitgeprinte kopie mee wanneer je het visum ophaalt in het consulaat (Avenue Franklin Roosevelt 99 te 1050 Brussel). Openingsuren van 9u30 tot 13u, maandag tot vrijdag.

Aanvraagduur:

ongeveer 2 weken

Verblijfsduur:

30 dagen

(visumkosten)

  80 voor single entry

 

Financin

 

Totale kosten Uzbekistan (17dagen):

Vervoer (zonder vlucht):

 

Logies:

 

Eten/Drinken:

 

Uitstappen/Inkom:

 

Overige:

 

 

Alles bij elkaar maakt dit (zonder vlucht):

 

Dit is een gemiddelde van: