Reisperiode:

van 4 november 2011 tot 25 november 2011 en van 31 december 2011 tot 13 januari 2012

Traject:

Johannesburg - Blyde River Canyon - Kruger NP - Addo Elephant NP - Port Elizabeth - Baviaanskloof NR - Plettenberg Bay - Wilderness - Prince Albert - Upington - Augrabies NP - via Namibië en Botswana terug naar Zuid-Afrika - Upington - Vanrhynsdorp - Stellenbosch - Franshhoek - Hermanus - Kleinmond - Fish Hoek - Simon's Town - Cape Town

Johannesburg:

Overnachting

African Moon Corporate House:

prachtige guesthouse, we kregen een gratis upgrade naar de honeymoonsuite gezien er maar weinig kamers bezet waren. We hebben er ’s avonds heerlijk gegeten. Sympathieke uitbater.

We reserveerden deze guesthouse via Zuidafrikaspecialist waar we ook de 4x4 huurden.

prijs: €26/p

 

Kea Guesthouse:

gratis overnachting bij afhalen 4x4, ideaal om van hieruit nog een stukje Johannesburg te bezoeken. Zeer verzorgde kamer met badkamer, keuken ter beschikking, gelegen in bewaakte zone.

To Do

Apartheid Museum

prijs: 55R/p

Blyde River Canyon:

Overnachting

Pilgrims Rest Caravan Park

Verouderde en afgeleefde camping, oke voor 1 nacht gezien we in de omgeving weinig anders konden vinden. Pluspunt, gelegen langs een riviertje.

prijs: 120R/campsite

To Do

Rit met de auto doorheen de regio van Blyde River Canyon. Zeer mooie landschappen, watervallen, bezoek aan de potholes (25R/p en 5R/auto) en 3 rondavels (5R/auto).

Kruger National Park:

Overnachting

Phalaborwa – Forever Resort

Ligt net buiten de ingang van het park. We kozen ervoor om daar nog een nacht te slapen zodat we niet voor een halve dag in het park de volledige entry fee moesten betalen. Verzorgde camping, zeer propere sanitaire blok.

prijs: 180R/campsite

 

Balule Kamp in Kruger

De meest eenvoudige campsite in het park, hyena’s lopen er ’s avonds naast de hekken. Camping is netjes en verzorgd. Indien je niet vooraf gereserveerd en betaald hebt dan moet je je eerst melden bij he kamp Olifants, pas daarna kan je Balule binnen. De man van de security in Balule opent de gate pas als je de nodige papieren hebt, hij neemt zelf geen betalingen aan.

prijs: 180R/campsite

 

Skukuza Kamp in Kruger

Oke camping met zwembad, niet veel bijzonder

prijs: 180R/campsite

To Do

Kruger NP

Wij reden drie dagen rond in het park en vonden het er geweldig omdat we zoveel dieren te zien kregen. Veel hangt af van het tijdstip van je bezoek en vooral ook een grote dosis geluk. Kruger is een mooi en verzorgd park, de gravelwegen zijn goed onderhouden. Er zijn weinig toiletten of stopplaatsen wat af en toe wel eens lastig kan zijn, dus vooraf je dag plannen is zeker nodig. Voor je vertrekt op safari neem je best iets te eten en voldoende water mee voorin de auto aangezien je onderweg niet mag uitstappen om iets te nemen.

prijs: 192R/p per dag, map Kruger NP 35R

Nelspruit:

Overnachting

Nature’s Gate

Hier overnachtten wij nadat we Kruger uitreden. Mooie campsite met oke sanitaire blok en zwembad. Wel een knappe bar en er is ook een restaurant. Gratis Wifi beschikbaar.

prijs: 200R/campsite (vanaf 2 nachten werd de prijs per nacht goedkoper)

To Do

Bezoek aan het stadion dat gebouwd werd voor de Wereldbeker voetbal 2010. Wij zagen het enkel in de verte en reden er niet naartoe.

Volksrust:

Overnachting

Mahawane Karavaanpark

Onderweg naar Lesotho: weinig keuze in deze regio, vandaar dat we hier belandden. Sanitair verouderd en eerder triestig, campsite gelegen aan een meer, oke voor korte stopover.

prijs: 100R/campsite

Addo Elephant NP:

Overnachting

Addo Rest Camp in het park

Leuke camping met restaurant en bar, keukenblok beschikbaar voor kampeerders. Pluspunt is het viewpoint over een drinkwaterplas waar je in de late namiddag de dieren ziet drinken.

prijs: 175R/campsite

To Do

Game Drive

Game Drive in het national park en zoals de naam het doet vermoeden zijn er enorme kuddes olifanten.

prijs: 105R/p

Port Elizabeth:

Overnachting

The Willows

Groot complex waarvan de camping gelegen is op een heuvel met zicht over de oceaan. Oke sanitaire blok, wasmachines en droogkast beschikbaar, maar niet super proper.

prijs: 195R/campsite

To Do

In Port Elizabeth is het leuk om de weg langs de kust te volgen. Er zijn verschillende stopplaatsen voor een wandeling over het strand of picknick.

Baviaanskloof:

Overnachting

Rooihoek in het reservaat

Te reserveren bij het binnenrijden van Baviaanskloof. Zeer basic camping waar er enkel een toilet beschikbaar is. Neem dus zeker voldoende water mee, niet alleen om te drinken maar ook om te koken en je te wassen.

Camping is super mooi gelegen, een ideale plek om ’s avonds een braai te houden. De camping is niet afgesloten of omheind, dus toch opletten voor eventuele wilde dieren.

prijs: 35R/p

To Do

Baviaanskloof

Baviaanskloof is super mooi, maar enkel mogelijk per 4x4. De wegen zijn vaak slecht met veel keien en rotsen. Er zijn verschillende bergpassen of nauwe wegen waar tweerichtingsverkeer amper mogelijk is. Spectaculaire zichten !

prijs: Inkom voor het reservaat zit mogelijks in de prijs wanneer je overnacht, wij moesten niets extra betalen.

Plettenberg Bay:

Overnachting

Forever Resort

Een mooie camping met ruime plaatsen gelegen langs een rivier. Ideaal met kinderen gezien er ook een zwembadje en speeltuin is.

prijs: 175R/campsite

To Do

Robberg National Reserve

Het is prachtig  wandelen op deze peninsula met knappe vergezichten over de oceaan. Met een beetje geluk zou je hier walvissen kunnen zien in het juiste seizoen. Volledige wandeling duurt toch een viertal uur, het verste wandelpad is soms vrij smal en loopt langs de bergflank.

prijs: 30R/p

Wilderness:

Overnachting

Island Lake Vakansieoord

Eenvoudige camping aan een meer

prijs: 185R/campsite

To Do

Wilderness NP

Wij wilden er gaan wandelen in het nationaal park, maar veranderden onze plannen vanwege de regen.

Prince Albert:

Overnachting

Bushman Valley

Camping is mooi gelegen tussen twee hoge rotswanden, wandelen is er mogelijk. Ligging zo’n 4km. ten zuiden van het dorp.

prijs: 120R/campsite

Britstown:

Overnachting

Kambro Accomodation

Verzorgde camping met nette sanitaire blok. Mooie plaatsen met gemetselde braai. De eigenares heeft een leuk winkeltje met oa zelfgemaakte confituren en verkoopt ook souvenirs.

prijs: 160R/campsite

Upington:

Overnachting

Die Eiland Oord

Grote camping maar ongezellig, gelegen langs de rivier maar terrein niet behoorlijk onderhouden waardoor het er niet echt aangenaam is.

prijs: 93R/campsite

 

Sakkie se Arkie

Kleine camping langs de rivier, gelegen tegenover Die Eiland Oord. Veel gezelliger en ligt vlak in het centrum van Upington zodat je te voet de stad in kan. Je kan hier ook een tripje boeken met de ark over de rivier.

prijs: 60R/p

To Do

Sunset Cruise

Wij wilden een boottripje maken over de rivier bij zonsondergang, maar wegens te weinig toeristen was dit gesloten.

Augrabies Falls NP:

Overnachting

Augrabies Falls Lodge

Kampeerplaatsen zijn gelegen naast de parking van het hotel, maar best oke en met eigen sanitaire blok. Lodge heeft ook leuke bar en restaurant. Wij kozen ervoor hier te overnachten gezien we in de late namiddag pas toekwamen aan het park en anders een volledige dag entryfee moesten betalen.

prijs: 185R/campsite

 

Augrabies Rest Camp in het park

Hier logeerden we de avond nadat we het park bezochten. Het gras op de camping lokt heel wat dassies, schattige knaagdieren. Naast een ruime sanitaire blok is er ook een keukenblok met kookpitten.

prijs: 165R/campsite

To Do

Augrabies Falls NP

Een park met knappe landschappen en vergezichten, vooral ook de canyon waardoor de rivier stroomt. Leuke wandeling, vooral het eerste stuk, maar met verdomd veel en lastige vliegen. Game Drive was geen succes, we zagen amper dieren maar ook hier zijn de landschappen wel de moeite. De waterval stelde niets voor (nog geen regenseizoen) en verschillende platforms waren vernietigd en niet heropgebouwd waardoor we maar een beperkt zicht hadden op de waterval.

prijs: 91,5R/p

Vanrhynsdorp:

Overnachting

Vanrhynsdorp Karavaanpark

Een eenvoudige camping maar oke plek om de lange rit van of naar Kaapstad te onderbreken.Wij probeerden voordien in Garies, maar er is enkel een municipal campsite die er vreselijk en verlaten uitzag.

prijs: 140R/campsite

Stellenbosch:

Overnachting

Mountain Breeze

Deze camping ligt in een dennenbos met mooie, ruime plaatsen. De sanitaire blok is kraaknet, er is een speeltuintje en zwembad. De camping ligt op een kleine 10min rijden van het centrum.

prijs: 220R/campsite in hoogseizoen; 160R/campsite in laagseizoen

To Do

Wijn proeven !

We bezochten enkele wijnhuizen voor een “tasting” en bezochten twee wijnkelders om zo ook wat achtergrondinfo mee te krijgen.

 

Die Bergkelder

Knappe wijnkelder gelegen in de Papegaaiberg, een leuke plek voor een begeleide tour. Hier krijg je de mooie, gekerfde wijnvaten te zien.

prijs: 25R/p voor een tour en 5 tastings

 

Spier

Een gigantisch groot domein waar je als gezin een daguitstap van kan maken. Naast wijn proeven kan je hier wandelen door de tuinen, er is een mooi souvenirwinkeltje en lang de grote parkeerruimte staan verschillende kraampjes waar zelfgemaakte souvenirs verkocht worden. Er is ook een kleine dierentuin waar oa cheeta’s opgevangen worden.

prijs: 45R/p voor 5 tastings

 

Neethlingshof

Een leuke plek waar je ook aan de bar kan hangen om de wijnen te proeven. Je maakt zelf een keuze uit hun lijst voor de wijnen die je graag wil proberen. Bij ons vielen ze in de smaak en dus kochten we er elk een fles.

prijs: 30R/p voor 5 tastings

 

Simonsig Wine Estate

Mooi gelegen met zicht op de wijngaard, proeven kan je binnen of buiten op het terras.

prijs: 25R/p voor 5 tastings

Franschoek:

To Do

Wijn proeven !

 

Haute Cabrière

Deze plek is waanzinnig mooi gelegen in de bergen van Franschhoek, ideaal om buiten op het terras van een heerlijk glas wijn of bubbels te genieten. Hier namen we een kijkje in de wijnkelder en kregen we tijdens de tour 7 proevertjes waaronder 3 MCC’s (de Zuid-Afrikaanse bubbels)

prijs: 50R/p voor een tour en 7 tastings

 

Franschhoek Cellar

Een ouderwetse ruimte, maar wij wilden wel een keer de combinatie van kaas en wijn proberen. Niet echt gezellig zitten, dus raden we aan om het elders te proberen.

prijs: 35R/p voor 6 tastings met aangepaste kazen

Hermanus (Onrus):

Overnachting

Onrus Caravan Park

Wij waren hier in het hoogseizoen en hadden niet veel keuze waardoor we op deze overvolle camping belandden. De camping ligt langs de oceaan, maar een strand is er niet. Je kan van hieruit wel mooi langs de kust (rotsachtig) wandelen, iets verderop is er een zwembad gemaakt in zee.

prijs: 205R/campsite

Betty's Bay (Kleinmond):

Overnachting

Kleinmond Karavaanpark

Dit was de enige camping waar we nog een plek konden vinden, er kampeerden enkel een aantal zwarte families. Het is een groot kampeerterrein, maar niet gezellig en op ongeveer 10min wandelen van zee.

prijs: 185R/campsite

To Do

Bezoek aan de pinguïnkolonie

Een houten boardwalk brengt je dichtbij de kleine pinguïns.

prijs: 10R/p

Fish Hoek:

Overnachting

Fish Hoek Caravan Park

Een hele eenvoudige camping met verouderd sanitair blok maar mooi gelegen vlak naast het strand. Het strand in Fish Hoek is mooi, wit, proper en breed. Wel opgepast voor haaien in dit gebied !

prijs: 160R/campsite in hoogseizoen, 140R/campsite in laagseizoen

Simon's Town:

Overnachting

Miller’s Point

Deze camping is netter en beter onderhouden dan Fish Hoek, maar is niet gelegen langs het strand. De kustlijn is hier heel mooi, maar bestaat voornamelijk uit rotsblokken. Bij laagtij is er een klein strandje, zoniet kan je zonnen op het verzorgde grasperk van de camping.

prijs: 160R/campsite

Cape Town:

To Do

Leuke marktjes en souvenirkraampjes vind je eerder in de buurt rond Long Street (uitgangsbuurt). De hippe buurt is dan weer het waterfront met vele terrasjes, restaurants, een shopping center, souvenirwinkels, en veel mogelijkheden boottochten vanuit de haven.

 

Signal Hill

Van op deze berg heb je ’s avonds een prachtig zicht over de stad. Leuk om hier de berg op te rijden wanneer de zon begint te zakken, hoewel de meesten voor zonsondergang komt. Je hebt hier een mooi zicht op het stadion, Robbeneiland, Tafelberg en de stad. Hier hoef je niet te betalen, het is er wel enorm druk.

 

Tafelberg

Vanaf 18u kan je hier voor de helft van de prijs met de kabelbaan omhoog. Zowat iedereen scheen dat te weten met een gigantische rij tot gevolg waardoor wij pasten. Wandelen is ook een optie.

 

Robbeneiland

Vertrek met de ferry vanaf het Waterfront, overzet duurt ongeveer 45min. Daarna een rondrit op het eiland met de bus, dit gaat in sneltempo waarbij een gids op de bus non-stop praat en je langs enkele gebouwen rijdt. Als laatste een bezoek aan de gevangenis begeleidt door een ex-gevangene waardoor je een interessant en pakkend verhaal te horen krijgt. Ook hier jammer dat de tijd nogal kort is en je nadien onmiddellijk weer naar de ferry moet en dus geen tijd hebt om op eigen gemak nog even rond te wandelen.

prijs: 220R/p

 

TeamCameltoe_Sponsors_htm_smartbutton2.gif