Stellenbosch en Franschhoek, hier is het te doen ! Gedaan met dieren zoeken, de komende dagen gaan we proeven en vergelijken.

 

Een grote keuze uit campings is er niet dus zetten we ons tussen de hoge naaldbomen op Mountain Breeze op een paar kilometer van het centrum van Stellenbosch.

Ons doel de komende dagen: wijn proeven, veel wijn.

 

We starten bij Die Bergkelder omdat we daar ook een gegidste toer krijgen door de wijnkelder. Het is toch altijd wel aangenaam om iets van de achtergrond te weten te komen, we zijn nu eenmaal geen drinkers zonder meer (haha).

De gids vertelt ons per wijn wat we zullen proeven, hoe de wijn gemaakt en bewaard wordt en bij welke maaltijd deze het beste past. Telkens krijgen we dan ook een kort filmpje te zien waar de wijnkelderverantwoordelijke nog wat bijkomende info geeft.

Zo proeven we in totaal 5 wijnen waarvan de laatste een zoete dessertwijn. Daar zijn we geen favoriet van maar toch weten we het goudgele sap te appreciëren.

 

Nadat we nog voor het middaguur 5 proevertjes achter de rug hebben gaan we eerst wat rondlopen in het centrum van Stellenbosch. Alle huizen en gebouwen zijn hier wit en alleen al dat maakt dat het stadje een geordend en net uitzicht heeft. We eten een hapje en zetten daarna koers richting het volgende wijnhuis.

 

Spier is niet zomaar een wijnhuis, het lijkt wel een waar attractiepark. Het domein is gigantisch groot, op de parking staan op zijn minst al 100 voertuigen geparkeerd. Er is een grote tuin en in hun persoonlijke zoo zitten heel wat dieren waardoor Spier veel families met kinderen weet aan te trekken.

In een van de mooie gebouwen wachten we tot er een tafeltje vrijkomt, daarna proeven we ook hier 5 verschillende wijnen. Ons bezoek ronden we af in het souvenirwinkeltje waar best wel leuke dingen te koop zijn.

 

Terug op de camping om even uit te blazen en na te genieten merk ik dat 1 van de vele wijnhuizen in de zomer langer geopend is. We kunnen niet anders dan er handig gebruik van te maken en dus zetten we terug koers richting Neethlingshof. Na een lange oprijlaan komen we aan het witte restaurant en bijhorende witte gebouw waar de wijnproeverij doorgaat. Opnieuw krijgen we 5 verschillende wijnen voorgeschoteld en enkele daarvan bevallen ons best.

De prijzen in de shop zijn heel redelijk, voor een zestal euro heb je hier een goede fles wijn.

Al heb ik inmiddels ongeveer 10 rode wijnen geproefd, ik ben nog steeds geen favoriet. Dave heeft het dan op zijn beurt weer niet voor witte wijn, dus kopen we ieder een fles naar onze eigen smaak.

 

Deze aangename reisdag besluiten we met nog een glaasje, ons getrakteerd door Laurien en Tom. We eten een hapje in Stellenbosch en laten dat voorafgaan door een zomerse cocktail.

 

Na opnieuw een nacht in het bos van Stellenbosch rijden we de volgende ochtend naar Franschhoek. De bergrit is prachtig en gelukkig zijn er regelmatig parkings voorzien waar we enkele mooie foto’s van de wijnvallei kunnen maken.

Om 11u zijn we op post in Haute Cabrière. We kozen voor dit wijnhuis omdat er ook de Zuid-Afrikaanse champagne gemaakt wordt. Het woord champagne mag uiteraard niet gebruikt worden en daardoor kreeg het hier de naam MCC.

 

Een vrolijke dame leidt ons rond door de wijnkelder, al is het bezoek veel beperkter dan dat van gisteren in Die Bergkelder waar we bv. ook de opslagruimte te zien kregen en de kamer waar de wijn bewaard wordt in de gigantische aluminiumketels ipv de houten vaten.

In geen van beide wijnhuizen zien we waar de flessen gevuld of gelabeld worden, hier omwille van het feit dat ze in Haute Cabrière hun troeven niet uit handen willen geven.

 

De eerste proevertjes van vandaag zijn de bubbly’s, de MCC. Daarna volgen nog enkele witte en rode wijnen en ook nu sluiten we af met een zoete dessertwijn. In totaal proeven we 7 stuks, een behoorlijk aantal waarvan ik het effect begon te voelen.

Haute Cabrière is prachtig gelegen tegen een bergwand en met uitzicht over de lager gelegen vallei waar het oorspronkelijke wijnhuis werd gebouwd. Hier kan je gemakkelijk nagenieten van op het terras of eventueel lunchen in het restaurant met uitzicht over de wijnkelder.

 

Het dorpje Franschhoek is heel wat kleiner en daardoor ook gezelliger dan Stellenbosch. We wandelen er door de hoofdstraat, gaan op zoek naar souvenirs en zorgen ervoor dat onze magen weer gevuld geraken voor we aan de laatste wijnronde beginnen.

Franschhoek Cellar is een ouderwets wijnhuis, maar hier kunnen we proeven met aangepaste kazen. We beginnen met de zachte, witten wijnen die samengaan met de zachtere kazen om dan over te schakelen op rood met aangepaste, sterk afsmakende kazen zoals gorgonzola en gruyère.

 

28 verschillende soorten wijn hebben we deze laatste 2 dagen geproefd. Dave zou zo nog een eindje kunnen doorgaan, maar onze dagen op het Afrikaanse continent beginnen serieus te korten en zo zetten we na glas 28 koers richting zee.

 

birds_back.gif                birds_up.gif                 birds_next.gif

TeamCameltoe_Sponsors_htm_smartbutton2.gif