Reisperiode:

van 25 november 2011 tot en met 16 december 2011

Traject:

Fish River Canyon - Lüderitz - Aus - Sesriem (Sossusvlei) - Walvis Bay - Brandberg - Twijfelfontein - Purros - Opuwo - Etosha NP - Rundu, Mahango GR - Bwabwata NP

Nuttige info:

Geen of zo weinig mogelijk N$ uitvoeren naar Botswana, deze munt is moeilijk te wisselen. In Maun (Botswana) was het nog mogelijk, verder nergens meer (ook niet in de grootbanken). Uiteindelijk lukte het ons in Upington (Zuid-Afrika), maar met veel verlies vanwege de hoge commissie.

 

Als je Namibië binnenkomt met een huurauto uit een ander land moet je daarvoor 220 N$ betalen. Deze cross border permit betaal je elke keer dat je de grens overkomt en is 3 maanden geldig.

Fish River Canyon:

Overnachting

Ai-Ais Hot Springs Oord

Prijzig, maar er is niets in de nabije omgeving. Ruime camping die mooie gelegen is. Heerlijk om even te relaxen in het zwembad dat gevuld wordt met het hete water uit de hotsprings. Wanneer wij er waren was enkel het binnenbad geopend. Leuke bar en er is ook een restaurant en souvenirwinkeltje.

prijs: 250N$/campsite

To Do

Fish River Canyon

vanaf het grootste uitkijkpunt kan je naar enkele punten in de buurt wandelen, met de auto is ook mogelijk.

prijs: 80N$/p en 10N$/auto

Lüderitz:

Overnachting

Lüderitz Backpackers

Er is geen camping in Lüderitz !! Wij sliepen op de parking van Lüderitz Backpackers voor 70N$/p en dat is oke uit pure noodzaak. Parking is klein en is geen mooi, recht stuk, dus stenen onder de wielen van de 4x4 leggen was de boodschap. Je kan de badkamer, keuken en tv-ruimte van de backpackers gebruiken.

prijs: 70N$/p

To Do

Kolmanskop

Bezoek aan de spookstad die werd ingepalmd door de duinen en het zand. Gegidste toer is zeer aan te raden, let op de juiste tijdstippen, geen meerkost hiervoor.

prijs: 55N$/p

Aus:

Overnachting

Klein Aus

Mooie camping tussen de bergen. Jammer dat de kampeerplaatsen ver van de lodge en receptie liggen waar ook de bar te vinden is.

prijs: 180 N$/campsite

To Do

Wandelingen

Van op de campsite vertrekken verschillende wandelingen in de omgeving. Wij wandelden ongeveer 2u en vonden dat ideaal om de dag te beginnen.

prijs: gratis

Sesriem (Sossusvlei):

Overnachting

Sesriem Camp Site

Deze camping is in het park gelegen waardoor je ‘s morgens voor de poorten open gaan voor het publiek al binnen kan om de zonsopgang te zien. Daarnaast is er slechts 1 andere camping aan het benzinestation en die vroegen ons zomaar even 465N$ voor een nacht, ze zijn dan ook nog buiten het park gelegen.

prijs: 125N$/p

To Do

Bezoek de wereldbekende duinen

de hoofdweg is van asfalt, de laatste kilometers richting oa Death Vlei zijn enkel mogelijk met 4x4.

prijs: 80N$/p en 10N$/auto

Solitaire:

Overnachting

Solitaire Guest Farm

Deze camping is prachtig gelegen, we hadden een eigen sanitaire blok met buitendouche. Er is een restaurant, bar en klein zwembadje. Het kan hier druk zijn vanwege tourgroepen die hier logeren.

Er zijn enorm veel dieren op deze farm waaronder een tamme springbok die nieuwsgierig over de camping dwaalt en uit het zwembad drinkt. Hier worden trips georganiseerd (betaalbare prijzen) om cheeta’s op te sporen, de eigenaars werken mee aan een programma voor opvang van dieren.

prijs: 220N$/campsite

Walvis Bay:

Overnachting

Lagoon Chalets

Afgeschermde kampeerplaatsen met hoge omheining, al houdt het de wind niet helemaal tegen. Oke sanitaire blok en gelukkig heel warm water wat bij frissere temperaturen wel aangenaam is. Betaalbaar Wifi beschikbaar aan receptie.

prijs: 200N$/campsite

To Do

Boottochtje in peninsula

Geboekt via camping met Sun Sail Catamarans: halve dag trip die best ontspannend en leuk kan zijn bij goed weer (was niet het geval bij ons). Beetje opgefokte boel met zeehond die aan boord springt en pelikanen die de vis bijna uit de hand van het personeel eet. Enorm veel zeehonden op de peninsula, ook enkele dolfijnen gezien.

prijs: 400N$/p na afdingen (normale prijs 450/p)

Swakopmund:

Overnachting

Als het al laat is wanneer je in Swakop zou vertrekken is het zeer aan te raden om daar nog te overnachten ! Wij deden dat niet en vertrokken richting Cape Cross, maar onderweg zijn er geen campings !

 

Mile 72

Uit pure noodzaak kwamen we bij de kampplaats Mile 72, maar dat is absoluut niet aan te raden. We betaalden 150N$ na afdingen voor een heel miserabele camping waar je liever niet naar het toilet gaat en er amper of geen water uit de kraan komt.

prijs: 150N$/campsite

To Do

Een leuk en gezellig stadje met mooie, koloniale gebouwen en veel souvenirwinkeltjes. Wij wandelden er enkel wat rond en gingen iets drinken in een coffeeshop.

Brandberg:

Overnachting

Brandberg White Lady Lodge

Mooie kampplaats met basic sanitair in houten hokjes in open lucht (best leuk). Je kan er gebruik maken van het zwembad aan de receptie, deze ligt op wandelafstand van de camping. Wij kregen bezoek van de desert elephants op de campsite.

prijs: 160N$/campsite

To Do

Brandberg, White Lady muurschilderingen

Wandeling van ongeveer 45 min (enkel) tot de plaats waar je enkele muurschilderingen ziet waaronder de White Lady. Mooie wandeling, verplicht met gids die inbegrepen is in de prijs. In ons geval geen meerwaarde want de man sprak amper Engels, nadien zagen we dat de man die voor ons het park inwandelde het toch zonder gids deed wat dus voor ons geen gemis had geweest.

prijs: 50N$/p en 20N$/auto

Twijfelfontein:

Overnachting

Abu-Huab Camp

Een camping met zeer basic sanitair, openlucht douche en toilet. Er is een restaurant en bar.

prijs: 173N$/campsite

To Do

Bezoek aan de rotsinkervingen van Twijfelfontein

Korte wandeling in de omgeving om naar de verschillende inkervingen te kijken. Hier was de uitleg van de gids wel in orde, al wordt er niet veel achtergrondinformatie meegegeven. De gids beschrijft de figuren en legt uit wat ze voorstellen.

prijs: 50N$/p en 20N$/auto

 

Burnt Mountain en Organ Pipes is oke om even langs te rijden en te kijken (gelukkig gratis).

Purros:

Overnachting

Community Camp Purros

Een hele leuke, basic camping met buitendouche en toilet. Mooie, verzorgde kampeerplaatsen met braai en afwashoekje. Een heerlijke plek om te relaxen en van de natuur te genieten.

prijs: 120N$/campsite

Let wel: de weg naar Purros = enkel 4x4 !! Vaak los zand en rotsen, weg loopt regelmatig door rivierbedding, dus bij veel regen is Purros niet of zeer moeilijk te bereiken.

To Do

Wandeling

Op de campsite namen wij een gids voor een wandeling van ongeveer 3u in de omgeving voor 120N$. Alleen wandelen kan ook, maar goed opletten dat je de weg niet kwijt raakt. Of beter gezegd, er zijn geen wandelpaden en je weg zoeken in grote, open vlaktes is niet evident.

prijs: 120N$ voor de gids

 

Met eigen 4x4 door canyon

Met dezelfde gids reden we in onze auto naar de canyon waar de desert lions en elephants zouden leven. Mooie rit door de groene canyon, er is opnieuw geen weg en je volgt de rivierbedding die hier nooit droog staat, dus 4x4 is noodzakelijk. We zagen jammer genoeg geen dieren, maar de omgeving was mooi. Lookout op einde van canyon van op een heuvel waar een dure lodge/camp gelegen is was schitterend.

prijs: 150N$ voor de gids

Opuwo:

Overnachting

Opuwo Country Lodge

Een eenvoudige camping die hoort bij een luxe hotel waar je gebruik kan maken van het knappe zwembad. Hotel is gelegen uit het centrum op een heuvel, betaalbaar Wifi beschikbaar maar tergend traag.

prijs: 180N$/campsite

To Do

Bezoek aan de Himba / Herero

Trip via het hotel was enorm duur, ook via het kleine gele hokje in het centrum (tourist info) was het nog prijzig. Wij werden aan OK Grocer aangesproken door twee mensen die ons wilden begeleiden. We kozen uiteindelijk voor de man als gids en betaalden hem 450N$ voor een bezoek aan beide dorpen en om met dat budget ook boodschappen te doen (kado voor bezoek). Hij bleek hoofd te zijn van het Himbadorp dat we bezochten, we waren niet tevreden van zijn begeleiding en informatie die hij gaf. Misschien hadden we toch beter voor de dame (the Queen) aan de supermarkt gekozen?

prijs: 450N$

Ondangwa:

Overnachting

Ondangwa Rest Camp

We sliepen hier onderweg naar Etosha. Hele simpele camping met triestig sanitair aan een meer (of eerder visvijver), maar wel oke voor 1 nacht. Er is ook een bar en in het restaurant aten wij een hapje (Duitse kost) vanwege onze late aankomst.

prijs: 120N$/campsite

Etosha NP:

Overnachting

Namutoni

Slapen in Etosha is prijzig, maar de enige optie. Grote kampplaats met oke sites.

prijs: 100N$/p en 200N$ voor de campsite

 

Halali

Leuke aan deze camping is de plek van waar je zicht hebt over een drinkwaterplas waar de dieren in de late namiddag naartoe komen. Wij hadden pech en zagen enkel een neushoorn (in tegenstelling tot andere reisverslagen die we zelf lazen).

prijs: 100N$/p en 200N$ voor de campsite

To Do

Dieren zoeken is een leuke bezigheid, maar je hebt absoluut een dosis geluk nodig. Dat hadden wij in Etosha niet en het bleef voornamelijk bij dieren zoeken ipv kijken. De campings in het park zijn oke, maar het sanitair in het park zelf is triestig. De wegen zijn niet in heel goede staat en daardoor ook soms afgesloten bij veel regenval. De wegen die dan wel open blijven zijn soms lastig voor gewone auto’s.

Outjo:

Overnachting

Bushfeld Pard Oord

Wij sliepen hier nadat we Etosha verlieten. Gezellige kampeerplaatsen, maar nogal klein. Er is een zwembad en bar, ontbijt is mogelijk.

prijs: 160N$/campsite

Rundu:

Overnachting

Samsitu Riverside

Op het eerste zicht vonden we het er onverzorgd uitzien, maar de kampplaatsen zijn super langs de rivier ! Vriendelijke uitbaters en leuke bar aan de rivier. Sanitair is heel netjes wat belangrijk is. Er is ook een zwembad en boottripjes op de rivier zijn mogelijk. Gezien de prijs en de super locatie vinden wij dit een aanrader. Gratis Wifi beschikbaar.

prijs: 120 N$/campsite

To Do

Eventueel een boottochtje op de Okavango rivier via de camping.

Divundu (Popa Falls):

Overnachting

Rainbow River Lodge

Ook hier een leuke kampplaats langs de rivier. Sanitair is heel sober en zelfs geen toiletpapier. Mooi restaurant aan de rivier, er is ook een bar en betalend Wifi beschikbaar (niet uitgetest).

prijs: 140N$/campsite

To Do

Mahango Game Reserve

Een klein maar mooi reservaat. Verdere info in ons reisverslag. Wat ons betreft toch de moeite om het park te bezoeken als je in de omgeving bent.

prijs: 40N$/p en 10N$/auto

 

Boottochtje op de rivier

Geboekt via camping: in de rivier zitten er heel wat nijlpaarden. We hoorden ze wel op de camping maar zagen ze niet, met de boot (vlot) vaar je er naartoe. Daarna ook kort even naar Popa Falls.

prijs: 150N$/p (120N$ indien meer dan 2 personen)

Kongola:

Overnachting

Nambwa Community Camp Site

Gelegen in het Bwabwata NP: hele leuke campsite met mooie sanitaire blok die perfect past in deze omgeving (hut met rieten dak). Er is een boomhut van waaruit je een goed zicht hebt over de omgeving en de drinkwaterplassen, goed om ’s avonds dieren te spotten.

prijs: 160 N$/campsite

To Do

Bwabwata NP

Park kan enkel bezocht worden met een 4x4 ! De weg er naartoe is slecht en na regen zijn er vele, diepe plassen. Inkom voor het park betaal je in het Susuwe Ranger Station, 4km voor Kongola over een zandweg te bereiken.

Alweer een mooi park en de dieren leven hier echt vrij. Wij zagen verschillende nijlpaarden in de Hippo Pool. Bij een game drive in de late namiddag zagen we aan Horseshoe Lagoon een kudde van zo’n 60 olifanten, indrukwekkend. Verder nog de andere, vaak voorkomende dieren.

prijs: 40N$/p en 10N$/auto

 

TeamCameltoe_Sponsors_htm_smartbutton2.gif