Reisperiode:

van 16 december 2011 tot en met 31 december 2011

Traject:

Chobe NP - Maun (Okavango Delta) - Nxai Pan NP - Tuli GR - Gaborone - Kgalagadi Transfrontier Park

Nuttige info: 

Geld afhalen gaat meestal enkel met Visa. Wij probeerden Maestro en Mastercard, beiden werkten vaak niet in Botswana. Bij Stanbic Bank werkt Maestro wel en kan je tot 5.000 Pula in een keer afhalen. Jammer dat wij dit pas op het einde van onze trip te weten kwamen.

Bij Barclays Bank kan je tot 4.000 Pula per keer afhalen, bij andere banken is dat vaak slechts 2.000 Pula.

 

Veterinary checkpoints: doorheen Botswana zijn er regelmatig checkpoints waar er gecontroleerd wordt op vers vlees. Dit mag je niet meenemen over bepaalde “grenzen”, dus wanneer je vlees koopt moet je erop letten dat je geen lange afstanden meer moet afleggen. Kip en vis zijn wel oke.

Wanneer je vanuit een ander land de grens met Botswana oversteekt wordt er nog strenger gecontroleerd. Dan moeten ook alle verse groenten en fruit verdwijnen (of je eet ze ter plaatse op of kookt ze af).

 

Als je Botswana binnenkomt met een huurauto uit een ander land moet je daarvoor 110 pula betalen. Deze cross border permit betaal je elke keer dat je de grens overkomt en is 3 maanden geldig.

Kasane

Overnachting

Chobe Safari Lodge

We vergeleken een aantal campings in Kasane en deze bleek prijs/kwaliteit voor ons de beste. De campsites stonden goed vol en gezien ze kort naast elkaar gelegen zijn was het er behoorlijk druk. Aan de lodge kan je gebruik maken van het zwembad, er is ook een restaurant en souvenirwinkeltje. De camping ligt langs de Chobe rivier, er is een leuke bar met zicht op de rivier en zijn inwoners (crocs en hippo’s)

prijs: 140 pula/campsite

 

Thebe River Camping

De tweede nacht verbleven we hier omdat bovenstaande camping volzet was. Gelukkig was het maar voor 1 nacht gezien we een slechte plaats kregen toegewezen waardoor het nogal ongezellig was. Bovenstaande camping is veel aangenamer.

prijs: 154 pula/campsite

To Do

Chobe Riverfront NP

Langs de rivier zagen we behoorlijk wat dieren, het is de moeite om hiervoor vroeg op te staan, hoewel het ook leuk is om zien hoe de olifanten in de late namiddag massaal afzakken naar de rivier om er te drinken.

Camping in het park is mogelijk en kost 35USD/p, wij gingen er een kijkje nemen zodat we even konden uitstappen na de eerste uren rond rijden en vonden het voor zoveel geld nogal een triestige zaak.

prijs: 120 pula/p en 50 pula/auto

Maun

Overnachting

Island Safari Lodge

Een eenvoudige campsite die hoort bij de lodge, vooral het sanitair is heel verouderd. Gezien de lage prijs is dit toch zeker een aangename plek, enkele van de campsites zijn vlak naast de rivier gelegen. Er is ook een groot zwembad en een restaurant met bar aan de lodges.

Wel oppassen voor de agressieve apen die boven water komen bij etenstijd, er zou ook gevaar zijn voor slangen in de sanitaire blokken. Gratis Wifi beschikbaar maar super traag.

prijs: 40 pula/p

To Do

Boottrip met een traditionele mokoro

Deze boekten we via de lodge waar we verbleven. We informeerden in het centrum van Maun naar andere opties voor gelijkaardige trips, maar blijkbaar is Island Safari de meest budgetvriendelijke in de regio.

Voordeel om de trip in deze lodge te boeken is dat je vertrekt met een speedboot vanaf de lodge, anderen leggen het eerste stuk meestal af met een auto of busje.

Trip omvat 45 min met speedboot, daarna overstappen in mokoro en kleine 2u varen. Stop op een eiland in de delta voor een wandeling en lunch, daarna zelfde weg terug met mokoro en opnieuw speedboot.

Wij vonden de trip heel prijzig voor wat het eigenlijk was, maar toch leuk om het een keer gedaan te hebben zeker wanneer je in de buurt bent van Maun. Het gevoel dat we echt in de enorme delta waren hadden we niet, daarvoor is het zicht te beperkt door de hoge grassen en riet.

prijs: 550 pula/p

Nxai Pan NP - Gweta

Overnachting

Gweta Lodge

Een mooie lodge met leuke bar en restaurant, alleen jammer dat de muziek in de bar zo loeihard stond dat je amper nog kan praten. De eigenares leek nogal van luide muziek te houden. Tof zwembad eraan, campsite is heel eenvoudig. Op zich een hele leuke plek, maar niet rustig genieten vanwege de muziek.

prijs: 100 pula/campsite

To Do

Nxai Pan NP

Wij vonden dit een heel mooi en aangenaam park, jammer dat we er pas ’s middags toekwamen en er daardoor maar een halve dag konden rondrijden. Overnachten is ook hier weer prijzig met 226 pula/p.

prijs: 120 pula/p en 50 pula/auto

Francistown

Overnachting

Tati River Lodge

Ruime campsites en oke sanitair. Zwembad was oke nadat ik er zelf eerst de insecten en blaadjes uitschepte. Gratis Wifi (max 5u) beschikbaar aan receptie.

prijs: 150 pula/campsite

Tuli Block Game Reserve

Overnachting

In tegenstelling tot de info in onze reisgids (Lonely Planet) zijn er geen campsites in Tuli Safari Lodge. Zij hebben wel de community campsite overgenomen, Molema Bush Camp zo’n 40km terug richting Baines Drift. We gingen daar een kijkje nemen, heel basic camping nogal donker tussen de hoge bomen, prijs 90 pula/p en 15 pula voor gate entry. Dit vonden wij te duur voor wat het was, dus zochten we verder.

 

Oasis Lodge en campsite

We informeerden niet naar de prijs maar reden rechtstreeks naar de camping (langs de rivier gelegen) om een kijkje te nemen. Dit zag er zo vervallen uit dat we ook hier vertrokken zijn.

 

Limpopo River Lodge

Mooie campsite gelegen langs de rivier met eigen toilet/douche in rieten hutje. Douche geeft zicht op de rivier, er is ook een braaiplaats voorzien.

Gezien zeer basic vonden wij de prijs nogal hoog, al is de locatie wel mooi. Ook belangrijk: hier kan je zelf gaan game driven (gratis), plan beschikbaar aan receptie.

prijs: 110 Pula/p

 

Lephale Lodge

Gelegen in Baines Drift, zeer mooie lodge gelegen langs de rivier met verzorgde camping. Ook hier buiten toiletten en douches, er wordt voor warm water gezorgd, een houtvuur voor ’s avonds en verlichting. Wat ons betreft zeker een aanrader, dat gezien de prijzen van de andere campsites in de omgeving die veel eenvoudiger zijn. Hier kan je bij regen eventueel in de lodge schuilen, er is ook een bar en restaurant (was niet open gezien wij de enige gasten waren), je kan er ook buiten op het terras zitten.

prijs: 80 Pula/p

To Do

Tuli Game Reserve/Tuli Block

Tuli Game Reserve/Tuli Block is een heel ander Botswana. Rode rotsformaties, rood zand en dat in een groene bosrijke omgeving. Je moet geen toegang betalen voor het reservaat en je kan er dus zelf rondrijden. Dit gebied zou goed zijn om nachtdieren te spotten zoals aardvarken, luidpaard, aardwolf. Gezien de omstandigheden (zie verslag) hebben wij ’s avonds geen game drive meer gedaan. Mooie omgeving ! Campsites zijn niet omheind, dus dieren kunnen overal komen, wees waakzaam eens de zon onder is.

prijs: gratis

Gaborone

Overnachting

Oasis Motel

Omdat er vrijwel geen kampeermogelijkheden zijn in de hoofdstad vonden wij dit een goed alternatief. Je kan de auto waarin zowat al je spullen zitten veilig parkeren vlak voor je kamer, de toegang is bewaakt.

Er is een zwembad aan het motel, ook een restaurant en bar, gratis Wifi.

prijs: 472 pula/tweepersoonskamer (speciaal kersttarief, normaal tarief ongeveer 520 pula)

Kang

Overnachting

Kang Ultra Stop

Dit is eigenlijk geen echte camping, je parkeert de auto gewoon tussen de chalets en de plaatsen zijn dus krap. Wel een goede oplossing voor een korte stopover op weg naar het Kgalagadi Transfrontier Park of Ghanzi. Er is een restaurant en sportsbar en ook een zwembad, tankstation en souvenirwinkeltje. Het kantoor ernaast is er een van Botswana Tourism (kan handig zijn voor extra info).

prijs: 40 pula/p

Kgalagadi Transfrontier Park

Overnachting

De eerste nacht sliepen wij in Monamodi, vlakbij de toegang van Mabuasehube. In dit stuk van het park kan je al aardig wat rondrijden en is het dus zeker oke om al zo kort bij de ingang te overnachten. Er zijn ook campsites beschikbaar vlakbij de grote pan van Mabuasehube, dit kan knap zijn wanneer de dieren daar komen drinken.

 

Tweede nacht verbleven wij in Motopi 1, hier is helemaal niets beschikbaar. Geen toilet, geen water, geen afdak, enkel de bomen waartussen je kan kamperen.

 

Kamperen in het park kost 30 pula/p. Vele van de campsites zijn echt enkel en alleen een staanplaats, vaak wel met een afdak. Er is geen water beschikbaar, dus voorraad inslaan is de boodschap. Toilet = de bush, in geval van een grote boodschap moet je een put graven van minstens 1m diep.

Wij vonden dit een super leuke manier om te kamperen, maar van zodra de zon onder ging kropen we in onze tent. Je verblijft nu eenmaal in dierenterritorium en deze beesten kondigen een bezoek niet vooraf aan.

 

Hou je van iets meer luxe en comfort, kies dan voor de Zuid-Afrikaanse kant van het park. Kostprijs voor camping is er 90R/p, je hebt dan wel toiletten en douches, zelfs ook een benzinestation.

To Do

Wij vonden dit een prachtig park met fantastische landschappen ! De weg van Mabuasehube naar Nossob is heel hobbelig en meestal nogal los zand, tenzij het geregend heeft. Dit deel van het park is enkel voor 4x4 voertuigen gezien de weg naar het park ook al van hetzelfde soort is. Met een gewone auto kan je wel perfect het Zuid-Afrikaanse deel van het park bezoeken. Inkom daar is dan 184R/p (een gigantisch verschil gezien je in krak hetzelfde park rondrijdt).

In het eerste deel van het park, rond Mabua, zagen wij niet heel veel dieren. Van zodra we aan Nossob kwamen veranderde dat in een ware openlucht zoo. Dit was het laatste park dat wij bezochten tijdens onze reis en het was een ware voltreffer.

prijs: 20 pula/p

 

TeamCameltoe_Sponsors_htm_smartbutton2.gif